Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

50 de localități din România nu au primar. Guvernul nu a organizat încă alegeri locale

Publicat de: Euronews

Sute de mii de români au rămas fără primar în ultimele luni, iar până în 2024 sunt șanse minime să fie organizate alegeri locale în zonele respective. 50 de comunități nu mai sunt reprezentate de primar. Guvernul promite de trei luni că va rezolva această situație. Pe lista localităților fără primar se numără orașele Lugoj și Turceni, dar și Sectorul 5 din București.

Situația ar putea rămâne neschimbată până la alegerile din 2024

Conform legii, în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor pentru postul respectiv. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar situația ar putea rămâne neschimbată până la alegerile din 2024. Și în octombrie 2022 și în ianuarie 2023, Executivul era procupat de această situație.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Pot să vă confirm că în cadrul ședinței de Guvern a fost prezentată informarea Autorității Electorale Permanente în legătură cu localitățile unde este nevoie de organizare de alegeri și, în perioada următoare, Guvernul își va anunța decizia. Decizia Guvernului va fi anunțată în momentul în care va fi luată. La momentul la care vorbim nu există o decizie concretă privind asumarea unei date legată de organizarea alegerilor pentru respectivele unități administrativ-teritoriale.”

50 de localități în România nu au primar

În acest moment există 50 de localități în România care nu au un primar în exercițiu. Întâlnim astfel de situații în 30 de județe, printre care Arad, Brașov, Constanța sau Timiș. Poate cel mai cunoscut caz este la Primăria Sectorului 5 din Capitală. Postul de primar a rămas vacant după ce Cristian Popescu Piedone a fost arestat în luna mai, fiind condamnat în Dosarul Colectiv.

Constantin Mitulețu-Buică va părăsi Autoritatea Electorală Permanentă în februarie. Nu crede că vor mai fi organizate prea curând alegeri pentru localitățile fără primar.

Constantin Mitulețu-Buică: „În luna septembrie 2024 ar trebui să fie alegeri la termen, drept pentru care obiceiul a fost ca în sub un an să nu se organizeze alegeri.”

Ludovic Orban a dat în judecată Guvernul

Deputatul Ludovic Orban a dat în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri. Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pe 6 februarie.

Ludovic Orban, deputat: „Aștept ca în termen cât mai scurt instanța să oblige Guvernul să respecte alegea, adică să emită o hotărâre judecătorească, care să oblige Guvernul să emită o hotărâre de guvern privind organizarea alegerilor locale în aceste localități.”

Primăriile nu rămân fără decident, dacă nu au primar în funcție. Unul dintre viceprimari preia atribuțiile. Problema este de reprezentativitate. Viceprimarul cu atribuții de primar nu a fost votat direct de către cetățeni, ci pe listă de partid. În 2024 vor avea loc toate tipurile de alegeri în România: locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE