Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

4.500 de militari americani, britanici și australieni simulează invadarea Europei de către Rusia. Unde au loc exercițiile militare

Circa de militari americani, britanici și australieni iau parte la exerciții militare comune în Deșertul Mojave, din sud-vestul Statelor Unite, unde simulează invadarea Europei de către armata rusă, informează The Times. Manevrele vor dura aproximativ două săptămâni, adaugă sursa citată.

Manevrele militare au fost împărțite în două etape. Prima preuspune implicarea ipotetică într-un conflict pe o insulă din Pacific, iar în a doua etapă se va simula războiul în Europa. Ambele exerciții au loc pe fondul unor tensiuni tot mai mari în relațiile SUA cu China și Rusia.

Militarii vor exersa noi tactici învățate din experiența Forțelor Armate ale Ucrainei în peisajul deșertic deschis, care este similar cu stepele ucrainene. Potrivit unuia dintre participanții la exerciții, conflictul din Ucraina a arătat anumite schimbări în practica războiului, inclusiv utilizarea pe scară largă a vehiculelor aeriene fără pilot, motiv pentru care armatele occidentale trebuie "să se adapteze rapid la noile realități".

În plus, militarii vor exersa utilizarea imprimării 3D pentru a produce piese pe teren, precum și utilizarea tehnologiilor de procesare a unor cantități mari de informații colectate de drone pentru a lua decizii de comandă.

Armata ucraineană a intrat vineri în oraşul Herson, în urma retragerii trupelor ruse de la malul de vest al fluviului Nipru. „Herson revine sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor armate ucrainene intră în oraş”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe Facebook.

Ucraina le cere soldaţilor ruşi rămaşi în oraşul Herson „să se predea imediat”. „Şefii voştri vă spun să vă schimbaţi în ţinută civilă şi să încercaţi să fugiţi singuri. Este evident că nu veţi reuşi”, le transmite soldaţilor ruşi ministerul ucrainean.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat în acest timp că şi-a retras de pe malul de vest al Niprului toţi soldaţii şi toate echipamentele. „În total, peste 30.000 de militari ruşi împreună cu aproape 5.000 de unităţi de armament şi de vehicule militare au fost retraşi” de pe malul de vest al Niprului, afirmă ministrul rus într-un comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE