Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lituania cumpără de la SUA opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS

Lituania va cumpăra din SUA opt sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, pentru suma de 495 milioane de dolari, transmite joi AFP, citând responsabili ai celor două părţi.

Lituania, vecină cu Rusia şi Belarus, şi-a majorat cheltuielile de apărare după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, informează Agerpres.

VIDEO Ce este HIMARS și cum poate ajuta Ucraina. Lansatoarele multiple de rachete promise de SUA, explicate în detaliu

Când vor fi livrate sistemele HIMARS

Sistemele HIMARS, care vor fi livrate în 2025 şi 2026, vor furniza "o capacitate şi o putere complet noi pe care Lituania nu le-a avut niciodată", a declarat ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas.

"Vânzarea propusă va contribui la obiectivele militare ale Lituaniei, şi anume modernizarea capacităţilor sale, simultan cu creşterea suplimentară a interoperabilităţii cu Statele Unite şi alţi aliaţi", a transmis Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA) într-un comunicat.

Militarii ucraineni deja învață de la cei americani cum să folosească lansatoarele multiple de rachete HIMARS

Sistemele HIMARS care au ajuns la Kiev, dintre cele mai eficace din arsenalul Ucrainei

Sistemele HIMARS livrate Ucrainei sunt considerate unele dintre armamentele cele mai eficace din arsenalul său în conflictul cu Rusia.

Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră în UE şi NATO, alocă pentru apărare peste 1,6 miliarde de euro, adică 2,52% din PIB. Ţara baltică va fi gazda unui summit al Alianţei în iulie 2023.

Lituania va achiziţiona de asemenea sisteme de rachete cu rază lungă ATACMS, capabile să lovească ţinte la 300 km distanţă, dar şi sisteme cu rază mai scurtă de acţiune.

Ţările vecine Letonia şi Estonia prevăd la rândul lor să se doteze cu sisteme HIMARS.

Ministrul apărării lituanian a subliniat că aceasta 'va întări securitatea nu numai a Lituaniei, ci şi a întregii regiunii'.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE