Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă ”#10secondi”, simbolul indignării italienilor după un caz de agresiune sexuală

Italienii își exprimă indignarea în social media, după ce un judecător a declarat că pipăitul trebuie să dureze zece secunde pentru a fi considerat agresiune sexuală.

Un îngrijitor de 66 de ani, acuzat de o elevă că a agresat-o sexual, a fost achitat de judecători, pentru că "a durat mai puțin de 10 secunde" și agresiunea "nu a fost un semn de dorință sexuală".

Ce s-a întâmplat

Incidentul a avut loc la un liceu din Roma în aprilie 2022. Eleva, la vremea aceea de 17 ani, urca pe scări când îngrijitorul, pe nume Antonio Avola, a atins-o în zona taliei, pe sub pantaloni. Când a fost confruntat, acesta a răspuns: "Haide, iubire, știi că glumesc", potrivit altor elevi care au asistat la incident

Îngrijitorul a fost acuzat de agresiune sexuală. El a recunoscut că a pipăit-o pe elevă fără consimțământul acesteia, dar a susținut că a fost doar o glumă.

În ciuda cererii procurorului de condamnare la aproape patru ani de închisoare și de condamnare pentru agresiune sexuală, judecătorul i-a dat dreptate lui Avola, stabilind că pipăitul său "a durat doar între cinci și zece secunde" și că mâna lui nu a "zăbovit" prea mult timp.

Cazul șocant a stârnit indignarea italienilor, care simt că nu mai sunt reprezentați de instituțiile de apărare.

Răspunsul lor la această decizie s-a văzut clar în social media, mai ales pe TikTok și Instagram. Utilizatorii au folosit hashtag-urile #palpatabreve (#opipăialăscurtă) și #10secondi la clipurile în care se ating în zone intime timp de zece secunde, tocmai pentru a scoate în evidență cât de ciudată și nepotrivită a fost decizia judecătorilor.

Unul dintre primii care a folosit hashtagul a fost actorul din The White Lotus, Paolo Camilli, care a postat online un videoclip în care se arată frecându-și pieptul.

@paolocamilli Lo Stato non dovrebbe proteggere? 🤷🏼‍♀️ #10secondi #molestie #reato #attualità ♬ suono originale - paolocamilli

Au urmat mai multe videoclipuri destul de tulburătoare, care arată persoane care își ating corpul (sau care pun o altă persoană să le atingă), arătând cât de neliniștitor de lungi pot fi zece secunde. În comentariile, utilizatorii de social media și-au exprimat disprețul față de această hotărâre.

În unele cazuri, "agresorul" din videoclipuri își retrage mâna la nouă secunde, explicând că nu a făcut nimic greșit dacă nu au trecut zece secunde.

Vorbind pentru ziarul Corriere della Sera, adolescenta implicată în acest caz a declarat că incidentul nu a fost o glumă, așa cum a spus agresorul ei: "O glumă este ceva împărtășit între două persoane. Nu așa ar trebui să glumească un îngrijitor cu o tânără de 17 ani. Sunt foarte supărată.

Aceasta nu este justiție. Mă simt trădată - mai întâi de școală, unde s-a întâmplat, și acum de instanță. (...) Încep să cred că am greșit că am avut încredere în instituții".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE