Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

100 de ani de la inaugurarea Arcului de Triumf. Evenimentul, marcat de un spectacol de video mapping

Duminică s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea Arcului de Triumf, una dintre emblemele Bucureştilor, situat în Piaţa Arcul de Triumf.

Acesta este un monument închinat victoriei obţinute de armata română în Primul Război Mondial.

La 16 octombrie 1922, a doua zi după ceremonia încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la Arcul de Triumf din Bucureşti s-a desfăşurat un spectacol care a evocat lupta poporului român pentru unitate statală, potrivit lucrării "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Cum a fost construit Arcul de Triumf

Arcul de Triumf este conceput într-o factură clasică înscriindu-se într-un paralelipiped cu baza de 25 m x 11,50 m şi înălţimea de 27 m. Deschiderea practicată în mijlocul său se încheie la partea de sus cu un arc de cerc şi măsoară în înălţime 11 m, iar în lăţime 9,50 m.

În interiorul celor două picioare există scări pe care se poate ajunge pe terasa prevăzută deasupra monumentului. Sculpturile în piatră care ornamentează Arcul de Triumf - basoreliefuri, medalioane, inscripţii - au fost realizate de un grup de sculptori în frunte cu I. Jalea, C. Medrea, C. Baraschi, potrivit lucrării mai sus menţionate.

Acest monument leagă simbolic Bucureştiul atât de vechea Roma - civilizaţia care a impus arcul ca simbol al victoriei, cât şi de sora latină Franţa, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din Bucureşti, se arată pe site-ul https://ampt.ro/ro.

Spectacol de lumini pe fațada Arcului de Triumf, pentru a marca evenimentul

„Arcul de Triumf va fi pus în valoare pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului. Centenarul Arcului de Triumf este marcat astfel în cadrul Spotlight printr-un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei”, informează Primăria Capitalei, citată de Agerpres.

”Acestea se vor baza pe interacţiunea directă a spectatorilor cu actorii care vor spune povestea evenimentelor istorice, prin prisma oamenilor simpli care au participat la ele şi care au lăsat mărturii ale întâmplărilor în cărţi poştale, fotografii, scrisori, obiecte personale, ţinute vestimentare etc. Duminică seara, vă puteţi bucura de videoproiecţiile din exteriorul Arcului de Triumf, începând cu orele 19,00, până la finalul evenimentului, de la ora 23,00”, a anunţat primarul general Nicuşor Dan, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE