Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zona euro riscă să intre în recesiune. Avertismentul vicepreședintelui Băncii Centrale Europene

Economia din zona euro aproape că nu a mai înregistrat creștere în tot anul 2023, iar în 2024, previziunile sunt modeste și doar "cel mult suficiente" pentru a ajuta la calmarea inflație. În acest context, vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a avertizat în privința unei posibile recesiuni. Ba chiar aceasta ar fi început deja, potrivit acestuia.

Mai mulți ani la rând, inflația a depășit ținta Băncii Centrale Europene, astfel că a fost nevoie de majorări ale dobânzilor până la un maxim istoric care a avut loc în septembrie 2023. La acea vreme, consiliul guvernatorilor a decis majorarea dobânzii cu 25 de puncte de bază.

Zona euro riscă să intre în recesiune

În previziunile Băncii Centrale Europene, inflația ar trebui să revină la nivelul țintă abia în 2025. Dar aceste prognoze sunt contrazise de unii experți, care susțin că "fenomenul dezinflaționist este subestimat".

"Indicatorii indică spre o contracţie a economiei şi în luna decembrie, ceea ce confirmă posibilitatea să fi fost o recesiune tehnică în a doua jumătate a lui 2023 şi perspectivele slabe pe termen scurt. Datele care ne vin sugerează că viitorul rămâne incert, iar riscurile sunt orientate în jos", a precizat Luis de Guindos, la o conferinţă de la Madrid, citat de Reuters.

Acesta a spus că încetinirea activităţii economice este generalizată. Astfel, sunt afectate cel mai mult domeniul construcţiilor și cel manufacturier, cu posibilitatea de a fi afectat și sectorul serviciilor, în lunile următoare.

Conform investitorilor, în 2024, Banca Centrală Europeană ar urma să reducă dobânzile în cinci etape, iar o primă astfel de intervenție ar trebui să aibă loc fie în martie, fie în aprilie. Numai că această posibilitate este considerată "excesivă" de unii oficiali ai Băncii Centrale Europene, din cauza prețurilor.

Pe de altă parte, inflația din zona euro a scăzut în 2023, însă în decembrie, ea a urcat din nou la 2,9%, nivel la care ar putea să se mențină pentru o perioadă, după cum spun experții.

"Efectele de bază pozitive în ceea ce privește domeniul preţurilor la energie vor începe să se facă simţite, iar măsurile de compensare la energie urmează să expire, ceea ce va duce la o relansare temporară a inflaţiei", a spus Luis de Guindos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE