Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbări pentru Consiliul UE, G7 și OSCE. Președințiile rotative ale celor trei organizații s-au modificat, la început de an

La început de 2024, trei instituții internaționale importante înregistrează schimbări. Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene este deținută acum de Belgia, Italia preia șefia grupului celor mai industrializate 7 țări din lume. Iar Malta va conduce pentru un an Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Toate se confruntă cu provocări deloc de neglijat.

Criza climatică, efectele economice de după pandemia de COVID, conflictul din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă toate cele trei organizații.

Belgia se află la al treisprezecelea mandat în fruntea Uniunii Europene și sub sloganul „Protejează, întăreşte, pregăteşte" se va concentra pe şase teme. Premierul belgian a anunțat că țara își ia  angajamentul faţă de o Europă mai sigură, mai puternică şi mai rezistentă, capabilă să navigheze în peisajul complex şi în schimbare rapidă al politicii globale. Iar o atenţie deosebită va fi acordată sprijinului pentru Ucraina, așa cum a subliniat la ultimul summit al UE din 2023.

15 decembrie 2023, Alexander De Croo, premierul Belgiei: Mesajul către Ucraina este că vom continua să vă sprijinim. Trebuie să ne dăm seama de câteva detalii pentru a ajunge acolo, dar vom continua să vă sprijinim. Acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem astăzi. În primul rând, în ceea ce privește aderarea, am fost foarte clari: veți fi membri ai Uniunii Europene la un moment dat, dacă se vor produce reformele necesare. Sprijin financiar există astăzi și va exista și în viitor.

Italia preia șefia G7

Pe lângă problemele generate de cele două conflicte din Ucraina și dintre Israel și Hamas, Italia se va confrunta în anul de președinție al G7 și cu provocări privind dezvoltarea inteligenței artificiale, printre altele. 

Giorgia Meloni, premierul Italiei: În mod clar, Africa şi problema imigraţiei vor fi temele centrale. Președinția italiană a G7 se dezvoltă pe tot parcursul anului cu diverse inițiative ale diferitelor ministere. Momentul central, adică reuniunea liderilor G7, profit de ocazie pentru a anunța că va avea loc între 13 și 15 iunie 2024, în Puglia, pe Valea Itriei, în Borgo Egnazia.

Într-o perioadă de criză a OSCE, generată de războiului dintre Rusia şi Ucraina, Malta a preluat președinția rotativă a organizației și subliniază într-un comunicat de presă că scopul său este de a consolida rezilienţa şi eficacitatea acesteia. Cele două state aflate în conflict fac parte din OSCE, care cuprinde 57 de state, și unde deciziile sunt luate prin consens. Misiunile organizației au ca scop protejarea libertății presei și a drepturilor omului, monitorizarea alegerilor și a păcii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE