Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua culturii africane, sărbătorită la Craiova. În costume populare, studenții la Medicină au pregătit rețete tradiționale

Îmbrăcați în costume tradiționale, cu steagurile statelor lor, studenții la Medicină au sărbătorit Ziua Culturii Africane la Craiova. Au dansat în acordurile muzicii și și-au îndemnat colegii, profesorii și pe vizitatori să guste din felurile de mâncare exotice, preparate cu grijă tot de ei.

Rețete tradiționale africane au putut fi degustate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

”Aceasta este plantain, din Nigeria, în Africa de Vest și Camerun. Și acesta este fufu, din Nigeria. Acesta este yam pandan. Fufu este consumat peste tot în Africa de Vest și Africa Centrală. Acesta este yam, este o fibră, e bogat în carbohidrați”, a spus un student care a prezentat mâncărurile cu specific african.

Felurile de mâncare au fost pregătite chiar de studenții mediciniști, mulți dintre ei încântați și de mâncarea românească.

Cynthia, studentă din Nigeria: ”Acesta este orez prăjit cu curry și legume. Asta e carne de vită prăjită, foarte, foarte picantă. Îmi place mâncarea românească. Îmi plac sarmalele, mămăliga - foarte frumos, foarte delicios”.

Florence, studentă din Nigeria: ”Îmi plac sarmalele și salata beof și varza călită. Îmi plac toate”.

Kayla, studentă din Zimbabwe: ”Este o zi specială pentru că toată lumea are ocazia să se îmbrace conform culturii sale și putem sărbători cât de diferite sunt. Până acum am încercat doar sarmale și mi-au plăcut foarte mult”

De Ziua Culturii Africane studenții s-au îmbrăcat în costume populare. Unii au avut costume ușoare, de vară, alții au purtat haine de sărbătoare.

Edwin Okhidemhe: Acestea sunt haine tradiționale africane. Se numesc agbada. Se găsesc peste tot în Africa de Vest, în special în Nigeria. De de acolo unde vine, cam cu trei piese. Aveți una în și mai este una înăuntru, care este de asemenea frumoasă și vine cu un pantalon. Se folosește de obicei când vremea este foarte caldă”

Laura, studentă din Camerun: ”Sunt din vestul Camerunului. În general, când avem ceremonie tradițională cam așa. Adică eu nu sunt completă, dar am încercat. (Reporter: Când îl folosiți?) La nunți tradiționale, când avem o naștere, botez, aniversare”

La eveniment au spus prezent și profesorii de la Facultatea de Medicină. Unii dintre ei au purtat costume tradiționale, dar cu toții au degustat din preparate.

Sorin Dinescu, profesor de epidemiologie: ”În această zi nu este vorba de culoare, este vorba de cultură. Și studenții africani alături de studenți din alte părți ale lumii în Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova aduc o valoare suplimentară”

Adrian Bălșeanu, prodecan al Facultății de Medicină din Craiova: ”Este de fapt un proces de internaționalizare acasă, în care cei care suntem în România încercăm să cunoaștem mai bine tradițiile, mâncarea, cultura popoarelor din Africa. Avem studenți din Algeria, din Maroc, din Kenya, din Nigeria, din Ghana, Yemen, Africa de Sud, foarte multe țări africane.”

Dansurile și muzica tradițională au fost asigurate de trupa Africanza. Membrii trupei au învățat însă să joace și sârba românească.

Dorian- trupa Africanza: ”Așa este costumația africană. Avem multă culoare pentru că africanii plâng de bucurie, plâng de viață, adică aducem lumina.

(Reporter: Știți vreun dans românesc?) Da. Noi toți dansăm”

La universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova sunt peste 100 de studenți originari din țări africane. De câțiva ani, ei organizează această sărbătoare la sfârșitul lunii mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE