Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zilele Culturale Maghiare, motiv de sărbătoare timp de o săptămână, în Cluj-Napoca

Concerte de orgă, expoziții, plimbări cu ghid pe străduțele istorice, spectacole de teatru, filme, dansuri și degustări de vin. Sunt câteva din atracțiile pe care turiștii le pot savura în această săptămână, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Peste 500 de evenimente au loc în 50 de locuri din oraș.

Festivalul este la 14-a ediție

Cluj-Napoca este, timp de o săptămână, scena dansurilor balcanice, dansurilor grecești sau maghiare. Sute de turiști se pot bucura în vacanță de spectacole din mai multe zone culturale ale lumii.

Lidia, turistă: ”E minunat. Nepoțica mea deja dansează cu dansatorii din Grecia.”

Wanda, turistă: ”Ne place foarte mult, mai ales copilul care se bucură mult. Suntem maghiari, acesta este motivul pentru care am venit astăzi aici, dar ne place foarte mult și orașul.”

Ino are 22 de ani și studiază medicina. A rămas în timpul vacanței în Cluj-Napoca să facă practică în spital. Nu a vrut să rateze evenimentele din centrul orașului.

Ino: ”Este foarte interesant să urmărești cultura și dansurile din alte țări și, dacă este liber pentru toată lumea să privească, este întotdeauna o plăcere pentru mine.”

Lilla Szabó, director de programe Zilele Culturale Maghiare din Cluj: ”Aici avem expoziții în trei limbi, maghiară, română și engleză și desigur avem patru spectacole de teatru subtitrate în limba română și engleză și zece filme la Universitatea Sapientia. Avem tururi ghidate.”

Cea mai numeroasă minoritate etnică din România

Eduard a petrecut mulți ani în Canada și a aflat că are strămoși maghiari. Curiozitatea l-a adus la festival.

Eduard: ”Este al șaptelea an consecutiv când vin, îmi place foarte mult, am deja și niște repere, dansul la prânz pe care îl mai prind din bucăți pentru ca întâi merg la concert de orgă la biserica reformată.”

Maghiarii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România. Față de recensământul din 2021, numărul lor a scăzut cu 225.000 şi a ajuns la puțin peste un milion, potrivit datelor de anul acesta.

Cosmin Cătălin Rusu, profesor UBB Cluj-Napoca: ”Transilvania a fost și partea a unor structuri politice maghiare, austriece, austro-ungare, după aceea,  este acum parte a unei structuri politice românești. Până la urmă, toate lucrurile acestea au fost efemere, după cum ne-a arătat istoria, ceea ce a rămas și e comun în continuare identitatea de ardeleni.”

Cei care ajung în Cluj Napoca pot urca în turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail, unul dintre cele mai impozante monumente de cult din România. Cu o înălțime maximă a turlei de 80 de metri, este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara, care are 90 metri înălțime.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE