Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: ”În discuțiile cu președintele Iohannis, am reafirmat parteneriatul strategic puternic între România și Ucraina”

”În discuțiile cu președintele român Klaus Iohannis, am reafirmat parteneriatul strategic puternic între România și Ucraina”, a declarant, într-o postare pe platforma X (fostă Twitter), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a spus că, în convorbirea telefonică cu cu șeful statului român, a abordat problema creșterii exporturilor lunare ale Ucrainei prin România și despre modalități de creștere a lățimii de bandă la trecerea frontierei pentru a atinge ținta de 4 milioane de tone de bunuri exportate de statul ucrainean.

Ucraina a mulțumit României pentru sprijinul acordat Kievului în vederea aderării la UE

Cu această ocazie, Zelenski a mulțumit României pentru susținerea la Bruxelles a deciziei de deschidere a discuțiilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru disponibilitatea autorităților române de a împărtăși cu partea ucraineană din experiența proprie privind etapele de integrare în spațiul comunitar.

Zelenski l-a informat pe președintele Iohannis despre starea de teroare pe care Rusia o întreține prin atacurile aeriene asupra civililor ucraineni

Președintele ucrainean a mai spus că, în discuțiile cu Klaus Iohannis, a descris și starea de teroare pe care Rusia o întreține prin atacurile aeriene asupra civililor ucraineni. Cei doi șef de stat au abordat și problema cooperării în continuare cu partenerii din NATO pentru a întări scutul aerian al Ucrainei, inclusiv despre programul de pregătire în România a piloților ucraineni de pe  avioanele de luptă F-16.

Ajutorarea Ucrainei pe baza Declarației G7 de la Vilinus: furnizarea de armament avansat, dezvoltarea industriei ucrainene de apărare, sprijin cibernetic

Totodată, Zelenski a precizat că partea română și cea ucraineană vor lucra la garanții bilaterale de securitate bazate pe Declarația G7 de la Vilnius. Acest document prevede că Ucraina și partenerii săi de securitate vor conveni asupra unor angajamente și acorduri bilaterale specifice pe termen lung menite să ajute Kievul să-și consolideze capacitățile de autoapărare pe viitor. Angajamentele de securitate includ furnizarea de armament avansat, dezvoltarea industriei ucrainene de apărare, sprijin cibernetic, schimbul de informații și asistență economică pentru a susține stabilitatea economică a Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE