Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, critici virulente la adresa Amnesty International: încearcă ”să amnistieze statul terorist Rusia”

Organizația neguvernamentală Amnesty International a emis un raport în care critică atât tacticile militarilor ruși, cât și ale forțelor ucrainene. Documentul relevă că aceste tactici pun în pericol viața civililor. Pe de o parte, pentru atacuri violente asupra populației iar Ucraina pentru amplasarea de armament în orașe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în termeni duri demersul Amnesty International. Autorii raportului susțin că tactica Armatei ucrainene de a poziționa lansatoare de rachete în apropierea clădirilor rezidențiale a pus în pericol viața cetățenilor și a încălcat regulile de război stabilite de normele internaționale.

Zelenski acuză Amnesty International: ”Dacă publicați astfel de rapoarte manipulatoare, atunci trebuie să împărțiți cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor”

”Nu există nicio premisă, nici măcar ipotetică, în care orice atac al Rusiei asupra Ucrainei să poată fi justificat. Dacă publicați astfel de rapoarte manipulatoare, atunci trebuie să împărțiți cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor”, a declarat Volodimir Zelenski.

Mai mult, liderul de la Kiev a acuzat organizația Amnesty International că "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă” și a reiterat faptul că invazia armatei ruse în Ucraina este una ”nejustificată, invazivă şi teroristă”.

”Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a precizat Zelenski.

"Aproape 200 de clădiri religioase - temple şi case de rugăciune de diferite confesiuni - au fost avariate sau distruse de loviturile ruseşti. Aproape 900 de unităţi medicale. Peste 2.200 de instituţii de învăţământ. Armata rusă nu s-a abţinut nici să lovească la memorialele victimelor Holocaustului, la cimitire”, a mai menționat președintele ucrainean.

Reacția lui Volodimir Zelenski vine în contextul în care Amnesty International a acuzat Armata ucraineană că a pus în pericol civili deoarece a stabilit baze militare în spitale și școli și a lansat atacuri în zone populate pentru a respinge invazia rusă, potrivit Associated Press.

Astfel de tactici încalcă dreptul umanitar internațional, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Oficialii de la Kiev susțin că acuzațiile fac parte dintr-o operațiune de ”dezinformare și propagandă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE