Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski avertizează că rușii ar putea lansa noi bombardamente. Sute de ucraineni fug din Herson de teama represaliilor

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că militarii ruși ar putea lansa noi atacuri în Ucraina. Forțele ruse ar putea părăsi, însă, centrala nucleară Zaporojie, afirmă oficialii companiei ucrainene Energoatom. Între timp, sute de ucraineni au părăsit duminică orașul Herson, din cauza bombardamentelor și a faptului că nu mai au apă, căldură și electricitate.

Volodimir Zelenski a precizat că Rusia va lansa în curând o serie de atacuri cu rachetă, avertizând forțele de apărare și cetățenii să se aștepte la bombardamente, scrie The Guardian.

„Am înțeles că teroriștii pregătesc noi lovituri. Știm asta cu siguranță. Și atâta timp cât au rachete, nu se vor opri, din păcate”, a afirmat președintele ucrainean.

Localnicii din Herson pleacă din oraș după ce rușii au distrus infrastructura critică

Sute de oameni au părăsit duminică orașul Herson, de teama bombardamentelor, la două săptămâni după ce a fost recapturat de forțele ucrainene. Eliberarea a reprezentat pentru Kiev o victorie pe câmpul de luptă, în vreme ce rușii s-au retras pe malul estic al Niprului.

Cu toate acestea, locuitorii din Herson duc lipsă de apă, încălzire și electricitate deoarece militarii ruși au distrus centralele de termoficare și cele electrice, înainte de a se retrage.

Evacuările au început încă de săptămâna trecută, în condițiile în care oamenii se tem că nu vor putea supraviețui unei ierni dure. Exodul a luat amploare din cauza bombardamentelor ruse, în urma cărora 32 de oameni au murit.

Centrala Zaporojie, controlată în continuare de ruși

Centrala nucleară Zaporojie se află în continuare sub controlul forțelor ruse, au precizat oficialii orașului Enerhodar, citați de The Guardian. Anunțul vine în contextul în care șeful companiei nucleare ucrainene Energoatom a sugerat că forțele ruse s-ar pregăti să părăsească unitatea atomoelectrică.

„În ultimele săptămâni, am primit informații potrivit cărora există posibilitatea ca ei (rușii, n.red) se pregătesc să părăsească (centrala). Dau impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”, a afirmat duminică Petro Kotin, directorul societății ucrainene Energoatom.

De cealaltă parte, administrația prorusă a afirmat că este vorba despre informații false.

„Presa răspândește informații false că Rusia ar plănui să se retragă din Energodar și să părăsească centrala nucleară. Această informație nu este adevărată”, au precizat oficialii proruși, conform The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE