Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de muncitori români protestează la o rafinărie din Croația. Oamenii își cer salariile restante

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Aproape 50 de români care lucrează o firmă subcontractoare pentru a moderniza rafinăria de petrol din orașul croat Rijeka au organizat miercuri un nou protest. Oamenii nemulțumiți s-au adunat la una dintre porțile unității deoarece nu s-a ajuns la un acord în legătură cu plata a două salarii restante.

Protestul a fost confirmat de avocatul Marko Hrstic, care reprezintă agenţia română de locuri de uncă IGW Proiecte International. Românii lucrează pentru firma românească JCR Christof Services, relatează agenția croată HINA, citată de Agerpres.

Muncitorii români au protestat prima dată luni, iar astăzi au ieșit din nou în stradă. Oamenii spun că au fost aduşi într-o situaţie dificilă de către compania Christof Industries Global, cu sediul la Graz), care se confruntă cu probleme financiare, dar și de subsidiara sa din România, JCR Christof Services.

Românii au precizat că nu se vor întoarce în țară fără salariile restante și au amenințat că vor continua protestele.

Avocatul Marko Hrstic a mai precizat că multe firme subcontractoare sunt într-o situaţie dificilă din cauza problemelor financiare ale companiei din Graz. IGW a plătit o parte din salarii din fonduri proprii, dar le mai datorează muncitorilor încă două, a mai precizat apărătorul, conform sursei citate.

Agenţia română de locuri de uncă IGW Proiecte International a notificat încă de săptămâna trecută proprietarul rafinăriei, compania energetică croată INA, şi contractorul principal, Kinetics Technology (cu sediul la Roma), cărora le-a cerut să rezolve urgent problema salariilor restante.

Potrivit sursei citate, INA a anunțat luni că nu este în niciun fel responsabilă de rezolvarea problemei, că îşi îndeplineşte obligaţiile financiare faţă de contractorul principal şi că se aşteaptă ca situaţia să fie soluţionată cât mai curând posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE