Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece zile de când bucureștenii nu au văzut soarele. Ceața densă se produce din cauza fenomenului de inversiune termică

Bucureștenii nu au mai văzut soarele de mai bine de 10 zile, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Ceața densă acoperă mai multe regiuni din țară și apare datorită unui fenomen meteorologic tipic pentru acest anotimp, inversiunea termică.  În 2014 bucureștenii au stat o lună fără soare, cea mai lungă perioadă înregistrată în ultimii ani. Psihologii spun că lipsa soarelui poate să ne facă mai depresivi.

În majoritatea zonelor din sudul și estul țării, soarele nu și-a mai făcut apariția de mai bine de o săptămână. Stratul de nori a format o pătură de ceață peste orașe.

Iris Răducanu, meteorolog de serviciu: Vorbim despre inversiune termică atunci când vorbim despre ceață și despre umezeală în aer. Și orografia joacă un rol foarte important, munții. Se canalizează aerul mai rece jos și rămâne aer mai cald sus. În general, temperatura tinde să scadă cu înălțimea, de această dată temperatura crește ușor.

Cea mai lungă perioadă de inversiune termică din Capitală a fost în decembrie 2014, când, timp de o lună bucureștenii nu au văzut soarele pe cer.

Meteorologii nu pot spune cu exactitate când vom vedea soarele, pentru că prognoza arată că vremea va fi închisă în continuare și va fi imprevizibilă în această perioadă.

Iris Răducanu, meteorolog de serviciu: Vor fi și condiții de precipitații. Ne așteptăm să se mai reducă aceste condiții de inversiune. Să se mai facă ceață doar în dimineți și la sfârșitul nopții.

Psihologii spun că este important să ne înconjurăm cu lumină caldă, chiar dacă nu este naturală

Lipsa soarelui poate să ne facă mai depresivi.

Anda Păcurar, Psiholog: Oricum, venirea toamnei și scurtatul zilei îi afectează pe oameni și, în primul rând, îi afectează tocmai lipsa de lumina. Și atunci când nu vedem nici soarele mai multe zile devine chiar apăsător.

Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, dar experții de mediu spun că în momentul de față nu este vorba de un efect al poluării.

Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis: În momentul de față, deși avem zile cu ceață, nu înregistrăm valori foarte mari ale poluanților din București. Ceea ce trebuie să știm e că ceața nu produce poluare, ci o menține în cazul unei inversiuni termice, o menține la nivelul nostru, al solului.

Ceața densă poate să devină un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Autoritățile recomandă oamenilor să fie prudenți și să reducă viteza în trafic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE