Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: „Rusia îşi concentrează forţele pentru a se răzbuna pe Ucraina şi Europa”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a 'se răzbuna' pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova, relatează France Presse.

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat liderul ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o delegaţie a executivului european într-o vizită la Kiev.

În ultimele zile, armata rusă şi-a intensificat atacurile în estul şi sudul Ucrainei, revendicând câştiguri în jurul oraşului asediat Bahmut şi în apropiere de Vugledar.

Potrivit preşedintelui ucrainean, 'visul unei Europe paşnice nu poate fi realizat decât cu Ucraina şi numai prin învingerea Rusiei şi a agresiunii sale'.

Conferinţa de presă comună între cei doi lideri a avut loc chiar înaintea unei reuniuni de lucru între echipa condusă de şefa Comisiei Europene, însoţită de 14 comisari şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi cea a lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Doneţk până în martie, a indicat zilele trecute Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Unian.

Rusia ar putea începe o nouă ofensivă în Donbas

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat joi că ruşii ar putea să înceapă o nouă ofensivă în Donbas (zonă minieră compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk), precum în sudul Ucrainei, iar la această operaţiune ar putea să participe până la 500.000 de soldaţi ruşi.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune francez BFMTV, Oleksii Reznikov a sugerat că ofensiva rusă ar putea începe în zilele premergătoare datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Multe semne indică pregătirea unei ofensive de către partea rusă. Pe lângă transferul efectiv a trupelor ruse care s-au antrenat în Belarus, unde sunt pregătiţi în special cei mobilizaţi, şi a diferitelor dezinformări lansate în spaţiul public, care ar trebui să semene panică şi să creeze impresia că Rusia se pregăteşte să atace din toate părţile, există şi semne indirecte, afirmă unii experţi ucraineni, citaţi de Unian.

Din 11 februarie, potrivit acestora, în regiunea Lugansk va fi oprit internetul mobil pentru a-i împiedica pe eventualii 'agenţi ucraineni' în zonă să transmită date operative de pe teren Kievului, adică pentru a reduce posibilitatea unor 'scurgeri de informaţii' privind poziţionarea trupelor ruse pe teren, înaintea declanşării ofensivei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE