Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin vrea limitarea exporturilor de cereale ucrainene în UE

Președintele Rusiei Vladimir Putin amenință că va limita exporturile de cereale din Ucraina către țările Uniunii Europene. El a spus că Occidentul a mințit Rusia când a spus că deblocarea exporturilor din Ucraina este necesară pentru a evita aprofundarea crizei alimentare, și că, în realitate, exporturile de cereale ucrainene se duc majoritar spre ţări europene şi nu spre cele sărace.

„Catastrofă umanitară fără precedent”

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu spre ţări în curs de dezvoltare şi ţărilor cele mai sărace, ci ţărilor Uniunii Europene”, a afirmat Putin în timpul Forumului economic de la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Preşedintele rus a denunţat o atitudine „colonialistă” din partea ţărilor occidentale şi în special a UE, care „se gândesc întâi la propria lor piele, la propriile lor interese”. „Lor nu le pasă!”, a declarat el.

„Priviţi cifrele: 80 de nave şi doar două (s-au dus) spre ţări în curs de dezvoltare”, adică „doar 3%”, a criticat Putin, adăugând că „a discutat cu un lider european” despre acest lucru „în urmă cu o lună”. „Însă cantitatea de cereale trimisă ţărilor în curs de dezvoltare nu creşte nici acum”, a subliniat liderul rus.

„Aceasta ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent”, a atenţionat Vladimir Putin în discursul său de peste o jumătate de oră. „Poate că ar trebui să ne gândim la un mod să limităm exporturile de cereale şi de alte produse alimentare pe această cale?”, a continuat Putin, adăugând că îl va „consulta” pe preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, care a mediat acordul încheiat la Istanbul şi care permite exportul de cereale ucrainene.

Criza alimentară

Principalele ţări destinatare ale acestor livrări au fost Turcia (20%), Spania (15%), Egipt (10%), China (7%) şi Italia (7%). Ţările europene reprezintă 36% din total, iar ţările africane 17%.

Însă o mare parte dintre cerealele livrate Turciei este re-exportată, în special spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, subliniază analişti.

Aceste declaraţii ale lui Vladimir Putin intervin în condiţiile în care persistă îngrijorări asupra securităţii alimentare mondiale, grav afectată de războiul din Ucraina.

Acordul de la Istanbul a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene, însă Rusia se plânge de mai multe săptămâni de piedici puse în calea propriilor exporturi alimentare din cauza sancţiunilor occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE