Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tripla campioană a Europei la handbal feminin, în pragul falimentului. Jucătoarele dau telefoane pentru a găsi bani

Vipers Kristiansand (Norvegia), echipa care a câștigat ultimele trei ediții ale Ligii Campionilor la handbal feminin, trece printr-o situație dificilă. Clubul este în pragul falimentului, iar jucătoarele se implică personal pentru a salva clubul.

Presa din Norvegia spune că situația echipa este ”foarte critică”, citând-o pe directoarea generală a clubului, Benedicte Løyland. Aceasta a descris situația financiară a clubului din Kristiansand, spunând că echipa are nevoie disperată de bani pentru a rezista până la finalul acestui sezon.

”Am avut o creștere uriașă a costurilor de călătorie. Coroana norvegiană nu este tocmai puternică, iar noi avem multe cheltuieli în euro. Este ceva cu care trebuie să te confrunți doar când joci în Liga Campionilor”, a spus Løyland, pentru televiziunea norvegiană TV2.

Jucătoarele sună companiile pentru a găsi bani

Jucătoarele de la Vipers s-au implicat personal pentru a găsi soluții și au început să sune companii pentru a găsi resursele financiare.

”Lucrăm la găsirea unor soluții împreună cu partenerii, apoi suntem în dialog cu municipalitatea Kristiansand”, a mai spus Løyland.

Katrine Lunde, cea mai experimentată jucătoare de la Vipers și totodată o legendă a handbalului norvegian, a vorbit despre cât de dificilă e în aceste momente situația clubului: ”Nu mă gândesc la mine, ci la ce înseamnă pentru oraș și copii. Efectele de undă sunt mult mai mari. Am un nod în gât”, a spus Lunde pentru Fædrelandsvennen

Situația este una dramatică, dacă ținem cont și de ce înseamnă handbalul în Norvegia. Naționala scandinavelor este o forță în handbalul feminin: de trei ori campioană mondială, de nouă ori campioană europeană și de două ori campioană olimpică.

Vipers Kristiansand, cea mai puternică echipă de club din Norvegia, a câștigat de trei ori consecutiv Liga Campionilor, în sezoanele 2020/2021, 2021/2022 și 2022/2023. În sezonul actual, Vipers ocupă locul 4 în grupa principală B, în spatele Esbjerg, Metz și Ikast.

Precedentul Oltchim în România

Situația echipei norvegiene poate fi asemănată cu cea a echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, păstrând, firește, proporțiile celor două echipe. Oltchim, cea mai galonată echipă de handbal feminin a României, a fost afectată în sezonul 2012/2013 de falimentul combinatului Oltchim, principalul sponsor al echipei.

În ultimul sezon de existență al clubului, care a avut un alt sponsor principal (OMV Petrom), echipa a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor.

În 2013, după 40 de ani de la înființare, echipa s-a desființat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE