Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023, anul calificării la Euro. În plus, 61 de sportivi români au reușit baremul pentru Jocurile Olimpice de la Paris

În sport, anul 2023 a adus calificarea echipei naționale de fotbal la Campionatul European, după o pauză de opt ani. A fost și anul în care zeci de sportivi români au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, dar și anul în care o veste tristă a cutremurat sportul românesc și mondial: fostul lider WTA Simona Halep a primit patru ani de suspendare pentru dopaj.

Un rezumat al celor mai importante momente de peste an

România la EURO 2024

După opt ani de pauză, naționala de fotbal a României va fi, din nou, la Campionatul European. Echipa antrenată de Edi Iordănescu a câștigat grupa de calificare din care a făcut parte și a încheiat preliminariile cu o victorie în fața Elveției, fiind susținută din tribune de peste 50 de mii de fani. La turneul final din Germania, România va fi în grupă cu Belgia, Slovacia și încă o echipă care va obține calificarea în urma play-off-ului din Liga Națiunilor.

Nu doar calificarea României la Euro, ci și o victorie în fața Elveției, cotată cu prima șansă la câștigarea grupei. Încheiem campania neînvinși, chiar pe primul loc.

61 de sportivi români au reușit baremul pentru JO de la Paris

În anul preolimpic, 61 de sportivi români au îndeplinit baremul de calificare pentru cea mai importantă competiție sportivă a planetei. Două dintre atletele naturalizate în țara noastră așteaptă însă confirmarea că sunt eligibile să reprezinte România la Jocurile Olimpice. Atletismul românesc va mai fi reprezentat la Paris de Alina Rotaru-Kottmann, sportivă care a obținut anul acesta și o medalie de bronz la Campionatul Mondial, la săritura în lungime, dar și de Andrea Miklos, la 400 de metri. O altă bună performanță pentru atletismul românesc a fost adusă de Claudia Bobocea, argint la 1.500 de metri la Campionatele Europene indoor de la Istanbul.

Printre primii sportivi români care au obținut biletele pentru Paris sunt și tinerii înotători David Popovici și Vlad Stancu. Recordman mondial în proba de 100 de metri liber, David Popovici a ratat cu puțin podiumul Mondialelor de seniori de la Fukuoka, dar a obținut o medalie de bronz la Campionatul European în bazin scurt, organizat la Otopeni. În 2023, Popovici a susținut examenul de Bacalaureat și a devenit student la Psihologie.

Boxul românesc va avea cel puțin o reprezentantă la Jocurile Olimpice, după ce Lăcrămioara Perijoc a câștigat argintul la Jocurile Europene.

Cea mai numeroasă delegație tricoloră va fi cea de la canotaj, acolo unde 11 echipaje, cu un total de 44 de sportivi, au obținut calificarea pentru Paris. La Campionatele Mondiale de la Belgrad, România a câștigat cinci medalii, dintre care două de aur. Simona Radiș și Ancuța Bodnar la dublu vâsle și echipajul de opt plus unu feminin au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

România va avea reprezentanți și la kaiac-canoe, cu Cătălin Chirilă în prim-plan.

După 12 ani de pauză, echipa feminină de gimnastică s-a calificat la Jocurile Olimpice, după ce s-a clasat pe locul 10 la Campionatele Mondiale. Cu sportive care se antrenează și în afara țării, federația de gimnastică a avertizat că nu are suficientă finanțare pentru a se pregăti corespunzător. Afirmație contrazisă însă de șefii sportului românesc, dar și de către Sabrina Voinea, gimnasta cu cele mai mari șanse la o medalie olimpică.

În anul în care vor avea loc Jocurile Olimpice de la Paris, se vor împlini 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de România. În 1924, tot la Paris, naționala de rugby obținea medalia de bronz. În 2023, România a fost prezentă la Cupa Mondială de rugby, în Franța, fără însă să câștige vreun meci.

Suspendarea Simonei Halep

Pentru Simona Halep, 2023 a fost anul în care a primit suspendarea de patru ani, în cazul de dopaj. Sportiva a formulat însă apel și speră la o reducere a pedepsei. Totul se va decide la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, for care a programat audierile în perioada 7-9 februarie 2024.

În lipsa Simonei Halep, Sorana Cîrstea a fost desemnată sportiva anului de către Federația Română de Tenis. Pentru a doua oară în carieră, Sorana a ajuns în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Șlem, de data aceasta la US Open. Ea a participat și la Cluj-Napoca la turneul Transylvania Open, desemnat cel mai bun turneu WTA 250 din lume. Și tot în lipsa Simonei și a Soranei, echipa feminină s-a calificat în finala pentru grupa mondială a Billie Jean King Cup.

În tenisul masculin, Novak Djokovic încheie anul pe primul loc ATP, după ce a câștigat trei dintre cele patru turnee de Mare Șlem, plus Turneul Campionilor.

Naționala de volei masculin a României a învins campioana olimpică, Franța

La nivelul sporturilor de echipă, naționala de volei masculin a obținut una dintre cele mai importante victorii. La Campionatul European, România a învins campioana olimpică, Franța, și a ajuns până în sferturile de finală ale competiției. În timp ce naționala feminină de handbal a încheiat Mondialele pe locul 12, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, iar căpitanul echipei, Cristina Neagu, și-a anunțat retragerea de la echipa națională.

Revenind la fotbal, Manchester City a câștigat pentru prima dată în istoria clubului trofeul Ligii Campionilor. În marea finală, disputată la Istanbul, echipa lui Pep Guardiola a trecut cu 1-0 de Inter Milano, pe un stadion cu o atmosferă incandescentă, creată de zecile de mii de fani din Anglia și Italia.

Încheiem cu laureații anului, desemnați la Paris în cadrul Galei Oscarurilor din sport, așa-numita Laureus World Sports Awards. Au fost premiați Lionel Messi, cel mai bun sportiv al lumii (care a primit în 2023 și cel de-al optulea său Balon de Aur), echipa de fotbal a Argentinei și atleta jamaicană Shelly-Ann Fraser-Pryce.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE