Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viniete mai ieftine în Bulgaria, de la 1 ianuarie. Care sunt noile prețuri și ce categorii de vehicule se încadrează

De la 1 ianuarie, Bulgaria a redus cu aproape 10% prețul vinietelor și taxelor de drum, pentru o anumită categorie de vehicule care tranzitează teritoriul țării vecine. Este vorba despre mijloacele de transport cu masa totală de până la 3,5 tone (inclusiv), care folosesc infrastructura publică rutieră bulgară supusă regimului taxabil.

Costul vinietelor în Bulgaria, de la 1 ianuarie 2023

  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.

În cazul mijloacelor de transport cu masa mai mare de 3,5 tone se achiziționează două viniete electronice, în mod separat, una pentru autoturismul care tractează și cealaltă pentru remorca în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă persoane care tranzitează teritorul Bulgariei că este importantă achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL.

Cum poate fi cumpărată vinieta pentru Bulgaria

Rețeaua bulgară de distribuire a vinietei electronice este formată din stații de alimentare cu combustibil (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD etc.), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

Vinieta pentru Bulgaria se poate achizționa online accesând siteul bgtoll.bg/ro, unde trebuie completate informațiile legate de perioada de valabilitate, țara și numărul de înmatriculare, adresa de email și cardul cu care se face plata.

Ce riscă șoferii care circulă fără vinietă în Bulgaria

Vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, șoferii riscă să fie sancționați cu o taxă compensatorie, chiar dacă au achiziționat ulterior vinieta, transmite MAE.  

Taxa compensatorie se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit. Cuantumul acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile autovehiculului, după cum urmează:

  • Autoturisme – 70 leva / BGN (aprox. 36 EUR);
  • Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 EUR);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 EUR);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 EUR);
  • Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 EUR).   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE