Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban: "Ungaria nu poate fi șantajată de UE. Nu există nicio sumă de bani pentru care să permitem migranților să vină"

Viktor Orban își continuă lupta pe care o are cu Uniunea Europeană. Premierul Ungariei a spus că "UE folosește un limbaj codat, ca între hoți" și a subliniat că țara sa nu se va lăsa șantajată de forul european.

Declarațiile sale vin în contextul în care el continuă să se opună ca UE să mai acorde ajutor Ucrainei, în războiul cu Rusia. În consecință, UE a blocat fondurile destinate maghiarilor.

Viktor Orban spune că UE nu poate șantaja Ungaria

Însă în decembrie, Comisia Europeană a deblocat o parte din fondurile de coeziune pentru Ungaria, mai exact 10 miliarde de euro. Însă a fost adoptată o rezoluție împotriva Ungariei, ceea ce l-a enervat și mai mult pe Viktor Orban.

"Tot ce putem spune, foarte calm, este că nu există nicio sumă de bani pentru care să permitem migranților să vină, nu există o sumă pentru care să le permitem să ne populeze țara, nu există o sumă de bani pentru care să permitem tipul de condiţii pe care le vedem în ţările Europei de Vest: ameninţarea teroristă, criminalitatea, societate paralelă şi aş putea continua.

Și nu există nicio sumă de bani pentru care ne punem copiii sau nepoții în mâinile activiștilor LGBTQ. Este imposibil. Nu, nu putem fi șantajați financiar în legătură cu aceste probleme, pentru că aceste probleme - patria noastră, cine trăiește aici, cine trăiește cu noi și ce se va întâmpla cu copiii și nepoții noștri - sunt mai importante decât banii.

Acest lucru este imposibil, în familiile maghiare acest lucru este de neconceput. Educaţia copiilor, în special educaţia sexuală, este întotdeauna treaba familiilor şi a părinţilor. Nimeni nu le poate lua asta, nu le-o poate lua nici şcoala, mai ales nu în sensul ca la şcoală să întâlnească oameni pe care nu şi-ar dori să îi întâlnească nici acasă sau pe stradă", a spus Viktor Orban, la postul de radio Kossuth.

Ungaria riscă șă-și piardă dreptul de vot

Nu este prima dată când Orban se opune Bruxelles-ului. Prim-ministul maghiar a blocat pachetul de ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, și a ieșit din sala Consiliului când s-a decis aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Premierul maghiar a asemănat Bruxelles-ul cu "curtea regală franceză, unde poţi să te linguşeşti şi unde este folosită on limbaj separat în care să se discute despre realitate". El spune că, atunci când vin alegerile, trebuie stat de vorbă cu oamenii, "care nu înţeleg limbajul codat, ca între hoţi, de la Bruxelles", un limbaj "în care se desfăşoară politica europeană"

Premierul maghiar s-a plâns în continuare că UE nu dorește să acorde Ungariei "banii care i se cuvin".

"Nu a putut evita subiectul nici preşedintele. A trebuit să spună răspicat ce problemă are cu maghiarii, de ce nu li se acordă banii care li se cuvin. În cele din urmă, a spus clar şi răspicat că motivele pentru care fondurile UE nu le sunt acordate maghiarilor sunt două: că Ungaria nu primeşte migranţi şi că nu permite accesul activiştilor LGBTQ la copii.

În timp ce unitatea naţională maghiară are o mie de ani, cea vest-europeană are o istorie de doar 100-200 de ani. Gândurile naţionale profunde sunt foarte puternice în Ungaria", a precizat Orban.

Premierul maghiar consideră că UE "apelează la presiuni de toate felurile", în special la cele financiare, pentru ca Ungaria să-și schimbe legile. Însă, susține el, suma este una mică, iar Ungaria "se descurcă și fără".

Dintre cele 27 de state membre UE, Ungaria a fost singura care s-a opus revizuirii cadrului financiar multianual al UE pentru 2021-2027. În afară de ajutorul pentru Ucraina, el include o reconsolidare a politicii privind migraţia şi de vecinătate, a investiţiilor strategice şi a sprijinului în cazul dezastrelor naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE