Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Norvegia: O casă luată de ape izbește un pod. MAE a emis o atenționare de călătorie: coduri roșu și portocaliu de inundații

Mii de persoane evacuate, zeci de drumuri și linii feroviare închise din cauza inundațiilor, așa arată sudul Norvegiei, după trecerea furtunii Hans. Autoritățile norvegiene au fost nevoite să ia măsuri urgente după prăbușirea unui baraj care a inundat regiuni întregi.

Ploile și vântul puternic au făcut ravagii și în Suedia, unde precipitațiile par că nu se mai opresc de zile întregi. 

Pe râul Glomma, cel mai lung din Norvegia, se află barajul celei mai mari hidrocentrale. Autoritățile s-au temut că acesta nu se va deschide și ar putea inunda masiv toată zona. Iată de ce, mii de persoane au fost evacuate. Peste 100 de drumuri au fost închise, inclusiv multe artere principale, au declarat oficialii de la Oslo. Operatorul feroviar norvegian a fost nevoit să închidă mai multe linii şi a anunțat că va dura până când traficul feroviar va reveni la normal.

Furtuna Hans a adus ploi intense şi furtuni violente în Suedia şi Norvegia. Meteorologii din Norvegia spun că Hans este cea mai puternică furtună din ultimii 25 de ani. În cel de-al doilea oraș al Suediei vecine, Goteborg, părți mari ale portului erau sub apă.

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru românii care merg în Norvegia

Norvegia menține și pentru zilele următoare codurile roșu și portocaliu de inundații. Avertizarea emisă de MAE privește mai ales zonele din sudul țării, unde există posibilitatea producerii de fenomene ce pot conduce la eroziunea albiilor și  revărsarea râurilor, alături creșteri rapide ale nivelului apelor. 

Avertizarea este valabilă până în data de 12 august, inclusiv, transmite ministerul român de externe. Instituția amintește cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Norvegiei că, la nevoie, pot cere telefonic asistenţă consulară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE