Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața tinerilor ieșiți de sub tutela statului: "E greu să faci primul pas spre poarta de ieșire din casa de copii"

Peste 3.000 de copii abandonați și aflați în grija statului părăsesc anual sistemul de protecție din România, pentru că ating vârsta majoratului. Autoritățile nu se implică în ce se întâmplă mai departe. Cei mai mulți dintre tinerii de 18 ani care pleacă din orfelinate se confruntă cu probleme legate de integrarea socială, continuarea educației și ocuparea unui loc de muncă.

Alexandru, Mihai și Moise sunt trei dintre copiii abandonați și rămași în grija statului până la majorat. Anul trecut au părăsit centrele de plasament din Brașov. După ce părăsesc sistemul, tinerii primesc o indemnizație unică plus o indemnizație lunară până la vârsta de 26 de ani, doar dacă fac dovada că sunt angajați sau își continua studiile.

Lidia Mailat, purtător de cuvânt DGASPC Brașov: "Tânărul dorește încetarea măsurii de protecție, a împlinit 18 ani, iese din sistemul de protecție și va primi 3.000 de lei o singură dată. Și el poate opta ulterior pentru indemnizația lunară."

"A fost greu, foarte greu a fost. Prima oară am fost la Scut, mi-au dat apartament timp de șase luni, apoi am stat la prieteni, până am dat de Asociația Zâmbește pentru Viitor. Banii de la indemnizație îi dau pentru garanție, cu mâncare suntem înscriși la cantina Bucuria Darului și primim săptămânal mâncare", spune Alexandru, unul dintre tinerii care a părăsit centrul de plasament.

"E greu să faci primul pas spre poarta de ieșire din casa de copii. Ce vreau eu să fac mai departe este să mă descurc să mă pun la casa mea, să fiu un om normal", mărturisește Moise.

"Am ieșit din sistem, a fost bine cât am avut bani, dar după am început să nu mai am bani", spune Mihai.

Tinerii, sprijiniți de ONG-uri

De cele mai multe ori, acești tineri nu își continua studiile și nici nu reușesc să se angajeze, astfel încât rămân fără sursă de venit. În ajutorul lor vin însă ONG-urile care le oferă consiliere psihologică și ajutor pentru integrare. Rupi Gabor are 33 de ani și, la rândul său, a fost abandonat. Și-a înființat o asociație, iar de mai bine de zece ani îi ajută pe cei ca el.

Rupi Gabor, președinte Asociația ”Zâmbește pentru Viitor” Brașov: "Când ies la 18 ani nu vă spun cum sunt. Vulnerabili, nu au încredere, sunt foarte agitați. Noi am demarat mai multe proiecte pentru a-i încadra în comunitate și pentru a se încadra mai ușor."

Cristina Mirică, psiholog: "Este o mare provocare din toate punctele de vedere. În momentul în care ies din centrul de plasament ei trebuie să își asigure condițiile necesare supraviețuirii, respectiv să își găsească o locuință, un loc de muncă, un medic de familie, să învețe să se descurce. Lucrurile pe care un copil le învață în familie ei practic trebuie să le învețe acum, când ies din plasament."

La finalul anului 2022, peste 40.000 de copii abandonați figurau înscriși în sistemul de protecție al României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE