Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Variola maimuței: Sunt animalele de companie expuse riscului de a lua virusul de la stăpâni?

Un câine de companie din Franța a contractat variola maimuței. Se crede a fi prima transmitere a bolii de la om la animal de companie, potrivit unui studiu publicat de revista medicală Lancet.

Un ogar italian ar fi contractat virusul după ce a dormit lângă stăpânii săi care erau infectați.

Epidemia de variolă a maimuțelor se răspândește la nivel mondial, iar în Franța este cuprinsă în principal în regiunea Parisului, unde a avut loc acest caz.

Au fost descoperite cazuri în America de Nord, Asia, Australia și Europa.

Poți lua variola maimuței de la animalul tău de companie?

Variola maimuței este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale la oameni.

În țările africane în care variola maimuței este endemică, este obișnuit ca localnicii să contracteze variola maimuței de la zgârieturile rozătoarelor. De asemenea, variola maimuței se răspândește cu ușurință de la animal la animal și a fost contractată de primatele captive din Europa de la animale importate infectate.

Virusul, ușor transmisibil la rozătoare

„Acesta este un eveniment unic. Nu se poate generaliza pornind de la un singur caz și prezice cursul unei epidemii globale”, a declarat pentru Euronews Next profesorul Chloe Orkin de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Variola maimuței este ușor transmisibilă la și între populațiile de rozătoare.

Cu toate acestea, Orkin spune că există puține dovezi, înainte de acest incident, că pisicile și câinii pot fi ușor infectate cu variola maimuțelor sau că virusul poate afecta alte animale care sunt adesea ținute ca animale de companie, cum ar fi insectele, reptilele și peștii.

Cum poate fi protejat animalul de virus?

Sfatul Organizației Mondiale a Sănătății este să nu dormiți cu animalele de companie, să folosiți mănuși atunci când puneți mâna pe ele și să practicați o dezinfecție atentă în cazul în care contractați variola maimuței.

Ideal ar fi să puneți pe altcineva să aibă grijă de ele în timpul perioadei de izolare. De asemenea, este vital să țineți rozătoarele în cuști și să nu le permiteți să umble prin casă, deoarece acestea pot contracta foarte ușor boala.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE