Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie împotriva variolei maimuței. Țara în care vaccinul se face în farmacii

În farmaciile din Franța a început vaccinarea împotriva variolei maimuței. Deocamdată sunt puține farmacii care fac acest lucru, iar vaccinarea privește numai persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire. În Franța au fost depistate până acum două mii de cazuri.

Un grup de farmacii franceze pot administra acum vaccinul împotriva virusului variolei maimuței persoanelor care sunt considerate a fi expuse riscului de a contracta boala. În prezent, există aproape 30.000 de cazuri în lume, peste 2.000 în Franța și, deși boala este rareori mortală, poate fi dureroasă timp de până la două săptămâni și chiar lăsa cicatrici pe viață.

Virusul circulă mai ales în rândul bărbaților homosexuali, ceea ce face să readucă în atenția publicului stigmatul care a existat în timpul epidemiei de SIDA. Variola maimuței nu este o boală cu transmitere sexuală, deși se transmite prin contact foarte apropiat, care poate avea loc, de exemplu, în timpul actului sexual, dar și printr-o simplă îmbrățișare.

Jumătate din autoritățile din Europa iau în considerare posibilitatea de a ”copia” metoda din SUA în ceea ce privește utilizarea unei fiole de vaccin pentru a administra doze la cinci persoane. Măsura reprezintă o abordare de economisire a dozelor, în încercarea de a păstra rezervele de vaccinuri, care sunt în prezent la un nivel scăzut.

Mai puțin de 10 procente dintre persoanele eligibile au fost vaccinate până în prezent în Franța și este dificil de obținut o programare în centrele de vaccinare care administrează în prezent acest vaccin.

Cele câteva farmacii care au primit dreptul de a administra vaccinul împotriva virusului variolei maimuței în Franța fac parte dintr-un studiu clinic care, dacă va avea succes, ar putea fi extins la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE