Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de revoltă în rândul rușilor: Vladimir Putin a numit pentru prima dată invadarea Ucrainei drept război

Vladimir Putin a numit pentru prima dată invadarea Ucrainei drept război. Se întâmplă după 10 luni, timp în care liderul de la Kremlin s-a referit la conflictul sângeros pe care l-a declanșat exclusiv cu sintagma: „operațiune militară specială”. De asemenea, în toată această perioadă cuvântul „război” a fost interzis prin lege.

Numirea de către Putin a invadării Ucrainei drept „război” a declanșat un val de revoltă în rândul rușilor, care se opun războiului și care au fost acționați în justiție doar pentru că au contestat eufemismul aprobat de Kremlin.

Folosirea cuvântului „război” în Rusia este ilegală din martie

„Scopul nostru nu este să alimentăm conflictul militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat.

Criticii președintelui spun că folosirea cuvântului „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina este, de fapt ilegală, în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care transformă în infracțiune difuzarea de informații „false” despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

În mod sarcastic, Nikita Iuferev, un deputat din Sankt-Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziției sale anti-război, a cerut autorităților ruse să îl acționeze în justiție pe Putin pentru „răspândirea de informații false despre armată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE