Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Utilizarea energiei la momentul potrivit poate aduce Europei economii de 10,5 miliarde de euro pe an

Potrivit unui nou studiu, oamenii ar putea economisi 7% din factura de electricitate până în 2030 și 10% până în 2050 în UE și în Regatul Unit dacă își modifică obiceiurile de consum, potrivit Euronews.com.

În UE și în Regatul Unit, utilizarea energiei la momentul potrivit ar putea economisi 10,5 miliarde de euro pe an până în 2030 și 15,5 miliarde de euro până în 2050, potrivit analizei Danfoss realizate în colaborare cu Universitatea din Oxford. De asemenea, facturile la energie ar scădea cu 7% până în 2030 și cu 10% până în 2050, iar emisiile de carbon s-ar reduce anual cu 40 de milioane de tone.

Iar "momentul potrivit" este "atunci când energia este regenerabilă, ieftină și disponibilă", ceea ce implică "soluții de flexibilitate a cererii", a declarat pentru Euronews Sofie Irgens, șeful diviziei de accelerare a soluțiilor climatice de la Danfoss.

Ajutorul tehnologiei

O modalitate de a contribui la o cerere mai flexibilă este instalarea de contoare inteligente, a declarat Irgens. Un sistem de contorizare inteligentă este un sistem electronic capabil să măsoare energia electrică consumată din rețea, oferind mai multe informații decât contoarele convenționale.

Pe de o parte, prin măsurarea precisă a consumului de energie în timp real, contoarele inteligente ne permit să fim taxați pentru energia electrică pe care o consumăm cu adevărat, punând capăt facturilor incorecte.

Conform celor mai recente date din UE, soluția oferă economii medii - împărțite între consumatori, furnizori și distribuitori - de 230 EUR pentru gaz și 270 EUR pentru electricitate.

De asemenea, putem utiliza datele de consum pentru a ne gestiona mai bine consumul, reducându-l în orele de vârf, când energia electrică este mai scumpă. Sau, încă o dată, putem lăsa totul în seama tehnologiei.

Există anumite programe informatice care ne calculează nevoile de încălzire și ventilație folosind date precum consumul de energie, prognozele meteo și citirea în timp real de către senzori a temperaturii și umidității din casă.

"Atunci când aceste lucruri pot fi prezise, utilizarea energiei poate fi automatizată pentru a evita orele de vârf ale cererii, când energia este cea mai scumpă și cea mai intensivă în ceea ce privește emisiile de carbon", a explicat Irgens.

Prin urmare, sistemul ar optimiza eficiența energetică, de exemplu, încălzindu-ne locuințele sau încărcându-ne mașina electrică "atunci când este disponibilă energie ieftină și regenerabilă", a adăugat ea.

Economiile depășesc cu mult costurile

Aceste soluții au un preț - instalarea unui contor inteligent în UE costă, în medie, între 180 și 200 de euro. Cu toate acestea, studiul Danfoss evidențiază faptul că și după investiția inițială, blocul comunitar ar face economii de miliarde de euro. De fapt, economiile anuale de 10,5 miliarde de euro până în 2030 și de 15,5 miliarde de euro până în 2050 iau deja în considerare cheltuielile de instalare.

"Va costa mult mai mulți bani să nu implementăm aceste tipuri de tehnologii decât ceea ce va trebui să investim în continuare în infrastructura energetică tradițională, cum ar fi construirea de noi linii electrice", a declarat Irgens.

De fapt, într-un viitor sistem energetic electrificat, utilizarea energiei electrice la momentul potrivit poate contribui la o scădere cu 21% a investițiilor în liniile electrice până în 2050, potrivit studiului.

"Flexibilitatea cererii scade drastic costul investițiilor pe care trebuie să le facem în infrastructura de rețea", a spus Irgens.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE