Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen: Nu există scurtături pentru aderarea la Uniunea Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu vor exista scurtături pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută în cadrul summitului anual GLOBSEC 2022 de la Bratislava, unde liderii europeni discută despre dezvoltarea durabilă și securitatea continentului european.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, statele membre ale UE dezbat cererea Kievului de a accelera procedurii de aderare la blocul comunitar.

"Standardele și condițiile noastre în cadrul unui proces de aderare la UE trebuie îndeplinite", a declarat von der Leyen.

"Nu există niciun fel de carte câștigătoare, care să accelereze procesul – acest lucru depinde de țara în sine și de sprijinul nostru."

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, s-a alăturat, de asemenea, reuniunii prin intermediul unei videoconferințe.

Acesta a cerut Occidentului să pună mai multă presiune pe Rusia și a mulțumit liderilor lumii pentru sprijinul economic și militar.

În contrapartidă, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că ţara sa nu urmăreşte să adere la Uniunea Europeană pe "scurtătură", transmite Reuters.

Tot la forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, Sandu a arătat că simpla acordare a statutului de candidată nu înseamnă acceptarea Republicii Moldova în UE. "Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs", a adăugat ea.

Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, apreciază Reuters, observând că şi Georgia şi Ucraina au făcut demersuri similiare. Separatiştii din Transnistria au acuzat Kievul de presupuse atacuri armate, explozii şi incursiuni peste frontieră.

Şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, afirmase săptămâna trecută că există o şansă "istorică" de aderare la Uniunea Europeană şi niciun proiect care să apropie Republica Moldova de UE nu trebuie să ia locul drumului către statutul de membru cu drepturi depline.

Preşedinta Maia Sandu i-a informat vineri pe participanţii la conferinţa din Slovacia că în Republica Moldova are loc o reformă a justiţiei şi o luptă împotriva corupţiei, iar primirea ţării în UE ar putea contribui la consolidarea democraţiei.

"Rămânerea în această regiune tampon, în această zonă gri, este o veste foarte rea pentru noi. De aceea încercăm să obţinem de la UE un semnal pozitiv", a mai spus ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE