Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană şi India au reluat negocierile pentru un acord de liber schimb

Uniunea Europeană şi India au reluat luni, după o întrerupere de nouă ani, negocierile în vederea încheierii unui acord de liber schimb până la sfârşitul lui 2023. Discuţiile au loc într-un context în care occidentalii încearcă să-şi întărească legăturile strategice cu New Delhi.

Negociatorii doresc să ajungă la un acord de liber schimb, precum şi la acorduri privind protejarea investiţiilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

UE, unul din principalii parteneri comerciali ai Indiei

Uniunea Europeană este unul din principalii parteneri comerciali ai Indiei, valoarea schimburilor cifrându-se la aproximativ 120 miliarde de euro în 2021.

New Delhi a semnat în februarie un important acord de parteneriat economic cu Emiratele Arabe Unite, iar în aprilie un acord interimar de liber schimb cu Australia. De asemenea, India se află în negocieri comerciale cu Canada, Israel şi Marea Britanie.

Aceste discuţii survin într-o perioadă în care India caută să realizeze un echilibru dificil între relaţiile sale cu Occidentul şi cele cu Rusia, care îi furnizează o mare parte din necesarul său de armament şi energie. India s-a abţinut totodată să condamne deschis invazia Rusiei în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE