Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria închide mai multe instituții publice din cauza scumpirii energiei

Zeci de municipalități din Ungaria sunt nevoie să închidă instituții publice din cauza creșterii costului electricității. Printre cele mai afectate instituții publice sunt teatrele, bibliotecile, muzeele, sălile de sport, centrele spa și piscinele.

Cu o populație de 160.000 de locuitori, Szeged se numără printre orașele din Ungaria care sunt nevoite să strângă cureaua. Viceprimarul susține că factura la gaze a crescut de șapte ori și acuză Guvernul că nu vine în sprijinul municipalităților.

„Statul ungar a creat un sistem disfuncțional în sectorul municipal de la 1 ianuarie (când intră în vigoare modificarea prețurilor pentru mulți). Există municipalități care au fost parțial disfuncționale din septembrie, încercând să îndeplinească cel puțin atribuțiile publice obligatorii, însă cu transport public redus sau cu facilități închise", a explicat viceprimarul orașului, Tamás Kovács, potrivit Euronews.com.

Cu această situație se confruntă și alte municipalități din Ungaria, unde autoritățile spun că sunt nevoite să achite facturi chiar și de 10 ori mai mari la energie.

În apropiere de Szeged, autoritățile din Makó au reușit să mențină deschise centrele spa cu apă termală, deoarece reprezintă un element vital pentru turismul acestui oraș.

„Unul dintre cei mai mari consumatori de energie este sauna. Așadar, decât să funcționeze toate nouă în același timp, le pornim prin rotație”, a afirmat Noémi Lajtosné Papp, directoarea a diviziei de spa.

În schimb, muzeele și sălile de sport au fost închise, localnicii fiind nevoiți să accepte noua realitate.

„Ne confruntăm cu o situație foarte proastă, așa că totul trebuie să fie mai strict, atât pentru oameni, cât și pentru oraș. (...) Când situația se va înrăutăți, vom vedea ce se va întâmpla”, a spus o femeie.

Deocamdată, Budapesta, capitala Ungariei, a reușit să-și păstreze deschise instituțiile publice, însă sectorul privat este puternic afectat de criza energetică.

Săptămâna trecută, cea mai mare unitate de cazare din țară, hotelul Ungaria cu 499 de camere, a anunțat că se închide și că nu își va relua activitatea până la începutul lunii martie 2023. Pe baza datelor preliminare privind rezervările, conducerea hotelului a considerat că nu este rentabil să îl țină deschis în condițiile actuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE