Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un virus mortal e tot mai des întâlnit în Tanzania și Guineea Ecuatorială. Care sunt simptomele virusului Marburg și cum se pot proteja călătorii

Turiștii care călătoresc în Tanzania și Guineea Ecuatorială au fost avertizați să se testeze pentru a vedea dacă sunt simptomele unui virus mortal.

Virusul Marburg - care are o rată de mortalitate de până la 88% - este o febră hemoragică virală foarte infecțioasă, ceea ce înseamnă că afectează mai multe sisteme de organe deodată. Acesta poate provoca sângerări în aceste organe, împiedicând capacitatea de funcționare a organismului, potrivit Euronews Travel.

Focare au fost confirmate în Guineea Ecuatorială și Tanzania, ceea ce a determinat Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA să evite călătoriile neesențiale în provinciile afectate. Există temeri că boala s-ar putea răspândi în țara vecină Gabon.

Guvernul australian a emis, de asemenea, recomandări de călătorie pentru Uganda și Gabon, aflate în apropiere.

Ce este virusul Marburg și care sunt simptomele sale?

Virusul Marburg este un văr apropiat al virusului Ebola, virusul care a ucis peste 11.000 de persoane - predominant în Africa de Vest - între 2014 și 2016.

După o perioadă de incubație de 2-21 de zile, apariția simptomelor este bruscă și este marcată de febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare.

În a cincea zi de la debutul simptomelor, bolnavii pot dezvolta o erupție cutanată pe piept, pe spate și pe stomac.

"Pot apărea greață, vărsături, dureri în piept, dureri în gât, dureri abdominale și diaree", susține site-ul CDC.

"Simptomele devin din ce în ce mai severe și pot include icter, inflamație a pancreasului, pierdere severă în greutate, delir, șoc, insuficiență hepatică, hemoragie masivă și disfuncție multiorganică."

Se răspândește predominant prin contact de la persoană la persoană. În prezent, nu există vaccinuri aprobate pentru acest virus, dar testele sunt iminente.

Unde a fost depistat cel mai mult virusul Marburg?

Guineea Ecuatorială a declarat un focar de îmbolnăvire cu virusul Marburg la mijlocul lunii februarie, cu 13 cazuri confirmate până în prezent. Cazurile s-au răspândit în mai multe provincii.

Tanzania a confirmat opt cazuri, inclusiv cinci decese.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis personal în țările afectate pentru a ajuta la gestionarea focarelor.

Statele Unite au recomandat celor care călătoresc în cele două țări să evite contactul cu persoanele bolnave și să fie atenți la simptome.

Guvernul australian i-a îndemnat pe cei care călătoresc în Tanzania, Uganda și Gabon să manifeste un "grad ridicat de precauție".

Până în prezent, niciun guvern european nu a emis avertismente de călătorie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE