Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sportiv american spune că are 12 ani, dar nimeni nu îl crede. Cazuri de fotbaliști care și-ar fi falsificat vârsta

Jucătorul de fotbal american Jeremiah Johnson, din Fort Worth (Texas) a devenit o adevărată atracție pe rețelele de socializare, după ce a fost desemnat MVP la campionatele naționale de tineret, la categoria sub 12 ani. Numai că nimeni nu îl crede că are doar 12 ani, iar fotografiile sunt grăitoare în acest sens.

Puștiul are un fizic de-a dreptul impresionant pentru o asemenea vârstă și are și mustață, plus câteva tatuaje pe o mână. În una dintre poze, Jeremiah Jonhnson apare ținând în mână trofeul de MVP, iar fanii au avut tot felul de reacții. Mulți îl întreabă câți ani are și, deși Johnson le răspunde că are 12, aceștia nu cred.

Jeremiah Johnson, puștiul de 12 ani, dar care arată de 30

"Am avut un coleg la fotbal, care avea 1,82 metri și avea 11 ani, dar se vedea clar că este copil. Dar acesta este bărbat", a fost una dintre reacții.

Astfel, el trebuie mereu să-și dovedească vârsta. Și chiar dacă acest aspect reiese clar din certificatul său de naștere, nimeni nu îl crede. Un cunoscut jucător de fotbal american, Tyreek Hill, de la Miami Dolphins, care are 29 de ani, a avut și el o reacție, în urmă cu câteva luni, atunci când Jeremiah Jonhson nu era atât de cunoscut, însă când cazul său a ieșit la iveală.

"Dacă acest puși de 12 ani chiar are 12, înseamnă că puștiul meu nu va juca fotbal. Acești puști sunt construiți diferit", a spus Hill, care are un fiu în vârstă de 7 ani.

Aceste reacții și comentarii au făcut ca situația să se "viralizeze" rapid pe rețelele de socializare, iar Jeremiah Johnson să fie invitat și în emisiuni sau podcasturi, în care era chestionat pe această temă.

"Știu că nu arăt de vârsta mea, dar asta chiar nu mă afectează. Când aveam șase ani, a început să-mi crească mustața", a spus Jeremiah Johnson. El a infirmat un zvon potrivit căruia în certificatul său de naștere ar scrie că e născut în 1989.

După ce povestea lui a devenit cunoscută, Jeremiah Johnson s-a trezit cu peste 50.000 de urmăritori pe Instagram: "De la 50.000 a tot început să crească".

Jeremiah Johnson s-a remarcat la grupele de copii de la Dallas Elite Academy Dragons și a câștigat de patru ori premiul Heisman Trophy.

Pe rețelele de socializare, apare și o poză cu el din 2020, pe când avea doar 9 ani, iar diferența este radicală față de fotografiile recente.

VEZI GALERIA
3 imagini

Sportivi bănuiți că și-au falsificat vârsta

Cazul lui Jeremiah Johnson nu este singurul de acest gen. Deocamdată, el nu a fost pus, în mod oficial, să-și demonstreze vârsta, însă au existat, de-a lungul timpului, sportivi care au fost acuzați că și-au falsificat certificatul de naștere și chiar au fost nevoiți să fie supuși unor investigații medicale.

Un exemplu foarte cunoscut este cel al camerunezului Joseph Minala, care a fost dorit și de FCSB și Universitatea Craiova în 2018 și chiar a fost în România pentru negocieri. În 2014, fotbalistul avea 17 ani și era legitimat la echipa de tineret a lui Lazio Roma. Însă cu câteva luni mai devreme apăruseră zvonuri potrivit cărora el avea, de fapt, 42 de ani. O diferență uriașă. Cazul a intrat și în atenția procurorilor italieni, care au deschis o anchetă, dar acuzațiile au fost, în cele din urmă, respinse.

Victor Emenayo este un alt caz similar. În 2016, atacantul nigerian susținea că are 23 de ani, însă șefii clubului din Azerbaidjan la care juca, Shahdagh Qusar, îl bănuiau că și-a falsificat data nașterii și erau convinși că are peste 40 de ani.

În 2017, când a ajuns la Schalke, ghanezul Bernard Tekpetey susținea că are 19 ani, însă fanii echipei germane au rămas surprinși când au văzut cum arată.

Tot în 2017, a apărut cazul ghanezului Ibrahim Danlad. La Campionatul Mondial U17, oficial, acesta avea doar 14 ani și era cel mai tânăr jucător de la acea competiție, dar au apărut diverse suspiciuni cu privire la vârsta sa reală.

În iunie 2020, Guirane N'Daw, fost internațional senegalez, a recunoscut că și-a falsificat vârsta pentru a putea evolua în Europa. La acea vreme, fostul mijlocaș central a spus că mulți fotbaliști din țara sa apelează la această practică pentru a căpăta mai multe șanse de a evolua la un nivel înalt.

În mai 2021, jucătorul gabonez Guelor Kanga a fost investigat de Confederația Fotbalului African (CAF) pentru o presupusă fraudă, după ce s-ar fi descoperit că mama acestuia a murit în 1986, iar el a susținut că s-a născut în 1990. Ulterior, Ghanaweb a scris că mama lui Guelor Kanga și-ar fi înscenat moartea în 1986 și s-ar fi mutat în Gabon, unde ar fi trăit sub o altă identitate.

O controversă a apărut și în ianuarie 2022, când congolezul Chancel Mbemba Mangulu, de la FC Porto, a fost acuzat că și-a falsificat vârsta din acte, iar clubul a refuzat să-i prelungească contractul atunci când a aflat că el ar avea 33 de ani, în loc de 27. Fundașul ar fi prezentat cel puțin patru certificate de naștere diferite pe parcursul a șase ani, după cum a informat Cmjornal.pt.

În noiembrie 2022, s-a discutat despre cazul atacantului camerunez Christian Mougang Bassogog, care susținea că are 27 de ani însă suspiciunile erau mari, având în vedere aspectul său fizic.

În ianuarie 2023, după ce Camerun s-a calificat la Cupa Africii pe Națiuni Under 17, 21 de fotbaliști camerunezi au fost prinși că și-au falsificat vârsta. Verificările s-au făcut prin metoda testărilor MRI, care determină anul nașterii după structura osoasă.

Tot în 2023 s-a discutat și despre Youssoufa Moukoko, un jucător foarte cunoscut care evoluează la Borussia Dortmund și care a fost dorit de Real Madrid, Barcelona și Newcastle. El are 18 ani, însă revista germană Bunte a prezentat dovezi care ar arăta că el are cu patru ani mai mult. Reprezentanții jucătorului au încercat să blocheze articolul și s-au adresat justiției, care a decis că materialul poate fi publicat pentru că există probe suficiente care să-l susțină.

În România au existat suspiciuni legate de fotbaliști care nu ar avea vârsta pretinsă. Este cazul lui Emmanuel Yeboah, de la CFR Cluj. Când s-a discutat despre un transfer la Slavia Praga, oficialii acestei echipe nu au crezut că ghanezul are doar 20 de ani și au retras oferta de 2,2 milioane de euro, anunțând că vor mai întâi să-l ia cu împrumut.

Între 2007 și 2014, la FC Vaslui a jucat Mike Temwanjera, născut în Zimbabwe, despre care patronul Adrian Porumboiu glumea și spunea că are vârstă similară cu a sa. De altfel, aspectul fizic îl cam dădea de gol pe atacant. Acesta nu avea însă probleme la testele fizice.

Și în lumea atletismului există unele cazuri. De exemplu, în 2018, Girmawit Gebrzihair, din Etiopia, spunea că are doar 16 ani, însă nu a fost crezută, având în vedere că arăta de cel puțin 40. Ea a și câștigat bronzul la cursa de 5.000 de metri de la Campionatul Mondial sub 20 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE