Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un singur procuror la peste 20 de Parchete din țară. Deficitul de personal este cea mai mare problemă a Parchetului General

Anchetatorii ar putea avea, în perioada următoare, un cerc concret de suspecți în dosarul atentatului de la Arad în care afaceristul Ioan Crișan a fost ucis. Și dosarul exploziilor de la Crevedia ar putea fi trimis în judecată peste câteva luni. Precizările au venit din partea procurorului general al României, în contextul în care a prezentat bilanțul Parchetului General pe anul 2023.

Unul dintre dosarele de notorietate instrumentate de procurorii de la Parchetul General este cel al atentatului din Arad în care afaceristul Ioan Crișan a fost ucis. În urmă cu trei ani, mașina acestuia a fost detonată. Până acum, anchetatorii încă nu au găsit vinovații.

Alex Florența – procurorul general al României: În acest dosar s-a lucrat și se lucrează constant, în sensul că au fost verificate toate pistele posibile, a fost audiat un număr uriaș de martori, s-au făcut expertize multiple pentru a stabili componența explozibilului care a stat la baza detonării acelei mașini, tocmai pentru a încerca pe această pistă să identificăm ulterior alte posibilități de investigație. Sper ca undeva în perioada următoare să ajungem și la un prim cerc de suspecți cert, pe care ulterior să ne putem axa mult mai concret investigația.

Un alt dosar important este cel al exploziilor care au avut loc la o stație GPL din Crevedia, în urma cărora 6 oameni au murit și peste 40 au fost răniți. În plus, mai bine de 80 de locuințe au fost distruse total sau parțial. Cei doi patroni ai stației, găsiți responsabili de anchetatori, ar urma să fie trimiși în judecată peste două-trei luni, spune procurorul general al României.

Alex Florența a făcut aceste declarații după ce a prezentat bilanțul instituției pe anul trecut.

Deficitul de personal este cea mai mare problemă a Parchetului General

Cea mai mare problemă cu care s-au confruntat Parchetele anul trecut a fost creșterea deficitului de personal.

Alex Florența – procurorul general al României: Mai mult de 20 de unități de parchet au funcționat pe parcursul anului 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire. În momentul de față, doar 10 parchete dintr-un număr de 235 dintre parchetele clasice funcționează cu schema de procurori completă și se observă o acutizare a acestei situații.

Modificările legislative legate de salarizarea și pensionarea personalului din justiție și bugetul insuficient al Parchetelor sunt printre factorii care au dus la creșterea deficitului. 165 de procurori au ieșit la pensie anul trecut, în timp ce în sistem au intrat doar 40, arată raportul de bilanț.

Folosirea delegărilor mai mult și modificarea legii, astfel încât să permită suspendarea activității Parchetelor fără procurori sunt câteva dintre soluțiile la care Ministerul Public lucrează. Un alt proiect, care ar putea fi gata la finalul anului, prevede reorganizarea celor 176 de Parchete de judecătorii.

Alex Florența – procurorul general al României: Dacă s-ar ajunge la această modificare legislativă care ar permite existența unui singur parchet de pe lângă judecătoriile din cadrul unui județ, în general cu reședința în capitala unui județ, s-ar putea ajunge la un număr de 41 de parchete de pe lângă judecătorii, cu puncte de lucru în celelalte parchete existente în momentul de față. Măsura propusă s-ar încadra și în trendul european de scădere a numărului instanțelor ți parchetelor ți de concentrare a resurselor umane și materiale.

Alina Gorghiu - ministrul Justiției: Rezonez și cu cele două priorități asumate de dvs, precizate de dl procuror general: recuperarea prejudiciilor produse prin infracțiuni și transformarea digitală a ministerului. Eu sunt convinsă că anul 2024 va aduce o justiție mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă.

Anul trecut, procurorii au avut în lucru peste 1,7 milioane de dosare, dintre care au soluționat peste 500.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE