Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un român va fi primul deținut din Spania care a primit dreptul de a muri. Marian Eugen Sabău va fi eutanasiat

Un român va fi primul deținut din Spania care a primit dreptul de a muri. Tribunalul din Tarrogona a confirmat prima eutanasiere a deținutului Marian Eugen Sabău, potrivit publicației spaniole El Pais.

Bărbatul va deveni primul deținut din Spania care va avea dreptul la o moarte demnă. Acesta este primul caz de la intrarea în vigoare a legii eutanasierii în urmă cu un an.

Cererea depusă de avocatul românului Marian Eugen Sabău, fostul angajat al firmei de securitate „Securitas” a fost aprobată de judecători. Bărbatul a fost încarcerat după ce și-a împușcat mai mulți foști colegi și a fost rănit de polițiști în timpul arestării. Românul a cerut eutanasiera, pentru că în urma împușcăturii a devenit tetraplegic.

Starea de sănătate a bărbatului este gravă

Magistrații au concluzionat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a avea o moarte demnă este mai important decât dreptul la ocrotirea judciară efectivă a victimelor.

Potrivit judecătorilor, starea de sănătate a românului este gravă. Are „suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”.

Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, a fost internat încă din decembrie 2021, după ce a suferit o leziune care l-a lăsat paralizat. Acesta nu a săvârșit nici măcar o zi din pedeapsă, deoarece nu a putut părăsi spitalul.

„Sunt paraplegic. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am 45 de șuruburi în mână și nu-mi simt pieptul”, a spus Sabău pe 11 iulie, de la spitalul penitenciar Terrassa unde este internat.

Cazul românului, fără precedent în Spania

Recenta lege a eutanasierii a fost pusă la grea încerare de cazul excepțional al românului. Instanța a decis că dreptul la integritate fizică și morală, demnitate și autonomie este mai presus decât interesele victimelor de a avea parte de un proces.

Această decizie a creat dezbateri aprinse în Spania. Avocatul uneia dintre victime a declarat că nu este de acord cu decizia Curții Constituționale și a depus un recurs.

„Decizia Curții este greșită. Nu a ținut cont de suferința victimelor nici de demnitatea acestora”, a declarat avocatul José Antonio Bitos, care consideră că instanța a „irosit” ocazia de a se pronunța asupra unui caz unic, cu un argument puternic. În cazul care Curtea Constituțională nu admite recursul și suspendarea, Marin Eugen Sabău va fi eutanasiat.

Cu toate acestea, judecătorii nu au putut să se decidă la o dată la care acestă să aibă dreptul de a muri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE