Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ONG a cumpărat prima poliță de asigurare pentru recifele de corali din SUA

Un ONG din SUA încearcă o abordare unică pentru a proteja recifele de corali din Hawai: asigurarea. Polița de asigurare va finanța reparațiile coralilor imediat ce aceștia sunt afectați de un uragan sau de o furtună tropicală. The Nature Conservancy (TNC) a achiziționat prima poliță de acest tip din SUA, potrivit Euronews Green.

„În Hawaii, suntem înrădăcinați în mediul înconjurător; sănătatea coastelor și a comunităților noastre este direct legată de sănătatea recifelor de corali care ne înconjoară insulele”, a declarat Ulalia Woodside Lee, director executiv al TNC pentru Hawaii și Palmyra.

Cum funcționează polița de asigurare?

În cadrul noii polițe, Hawaii va beneficia de o asigurare de până la aproximativ două milioane de euro pentru recifele sale de corali până la sfârșitul anului 2023. Aceasta acoperă cea mai mare parte a statului american și se activează când viteza vântului atinge 92,6 km/h.

Cu cât viteza vântului este mai mare, cu atât mai mare este plata până la valoarea maximă a poliței. Acești bani pot fi apoi utilizați pentru a repara rapid reciful în termen de șapte zile de la un eveniment meteorologic extrem. TNC va crea un plan de intervenție rapidă pentru refacerea recifurilor de corali din Hawaii după furtuni și va instrui personalul de intervenție pe recif pentru a efectua lucrările de reparații.

De ce are Hawaii nevoie de o poliță de asigurare pentru reciful de corali?

Recifele oferă locuri de muncă în valoare de 808 milioane de euro, contribuie cu peste 1,1 miliarde de euro la economia statului prin turism și protejează oamenii și proprietățile de pe coastă împotriva inundațiilor.

„Recifele de corali sunt vitale pentru oamenii noștri, pentru cultura noastră, pentru stilul nostru de viață și pentru economia noastră; asigurarea pentru recifuri ne va ajuta să avem grijă de ele”, spune Ekolu Lindsey de la organizația nonprofit Kīpuka Olowalu din Hawai.

Aceștia au fost tot mai amenințați din cauza schimbărilor climatice și a acțiunilor umane. În ultimii 40 de ani, acoperirea cu corali vii a unora dintre recifele din Hawaii a scăzut cu 60% din cauza presiunilor locale, cum ar fi pescuitul excesiv și poluarea.

Frecvența uraganelor și a furtunilor tropicale - care reprezintă amenințări majore pe termen scurt - este, de asemenea, în creștere. Cercetările arată că uraganele puternice pot duce la pierderea a jumătate din suprafața de corali vii. Pierderea unui singur metru din înălțimea recifului poate dubla costul pagubelor provocate comunităților de coastă de aceste fenomene meteorologice extreme.

Unde au fost cumpărate primele polițe de asigurare pentru recifurile de corali?

TNC și partenerii săi au dezvoltat pentru prima dată ideea de a asigura recifele de corali în 2019. Daunele provocate de uragane reprezintă un risc major pentru ecosistemele de coastă din Quintana Roo, Mexic. Aici, întreprinderile locale de turism și guvernul au cumpărat prima asigurare din istorie pentru părți ale recifului Mesoamerican (MAR).

După uraganul Delta din 2020, veniturile din poliță au fost folosite pentru a repara reciful. De atunci, Fondul pentru Reciful Mesoamerican și-a extins acoperirea pe întreaga suprafață a MAR - din sudul Mexicului până în Belize, Guatemala și Honduras.

Recent, o plată a permis refacerea rapidă a plajei și a recifului din Belize după uraganul Lisa din noiembrie anul acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE