Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou incident pe Valea Uzului. 150 de cruci de lemn au fost amplasate în Cimitirul Eroilor, în locul celor demolate

Reprezentanții unor asociații extremiste au intrat în cimitirul militar din localitatea Valea Uzului și au amplasat 150 de cruci din lemn pentru soldații români înmormântați acolo. Totul s-a întâmplat după ce Primăria Dărmănește a demolat, în urmă cu o lună, crucile de beton din cimitir în urma unei hotărâri a instanței. Reprezentanții autorităților din județul Harghita spun că este vorba despre o infracțiune. 

Controverse privind apartenența cimitirului

150 de cruci de lemn au fost amplasate în Cimitirul International al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii şi simpatizanţii asociaţiilor Calea Neamului, Frăţia Ortodoxă şi ai altor organizaţii. Acțiunea a avut loc în prezența reprezentanților Poliției și Jandarmeriei. Reprezentații asociațiilor au forțat intrarea în cimitir, însă reprezentanții forțelor de ordine nu au opus rezistență. 

Marian Stan, jandarmeria Harghita: ”Toți participanții, indiferent de etnie, sunt protejați. În situațiile în care există regulamente emise de autoritățile locale care interzic accesul într-o anumită zonă, este de responsabilitatea autorităților emitente să asigure respectarea acestor reguli prin instituirea unor măsuri de pază proprii. Jandarmeria Harghita respectă dreptul constituțional al fiecărui cetățean de a-și exprima opiniile.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că amplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului constituie infracţiune, susţinând că acestea au fost puse, fără niciun aviz, în locul unde sunt înmormântaţi soldaţii maghiari. El a solicitat primarului din comuna Sânmartin să aplice legea.

Csaba Borboly: ”Am fost în cimitir, iar acum este un șantier. Mașinile și oamenii fac ce vor. Un cimitir al eroilor a fost transformat în șantier. Ceea ce s-a întâmplat aici astăzi este o infracțiune și va trebui pedepsită conform legii. Legea spune că acum aparține de Comuna Sânmartin. Este lege. Legea spune că numai cu acordul proprietarului se poate face ceva. Rog primarul din Sânmartin să aplice legea. Toate materialele de construcții care au fost introduse acolo vor fi scoase pentru că au fost introduse ilegal.”

La sfârșitul lunii iunie, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă pe care le ridicase chiar ea în 2019, înainte de campania electorală.

Mai mult decât atât, prin hotărâre a instanței s-a decis definitiv că Cimitirul militar din Valea Uzului aparține de comuna harghiteană Sânmartin. Instanța a anulat astfel o hotărâre a Consiliului Local Dărmănești, județul Bacău, care inclusese cimitirul în domeniul său public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE