Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un milion de obuze Ucrainei, doar o promisiune. Liderii europeni sunt de acord că estimarea nu a fost una realistă

Uniunea Europeană este pe cale să-și dea seama că nu va putea livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie, așa cum a promis în mai multe rânduri. Kievul are nevoie de această muniție pentru a opri invazia rusă și a-și recâștiga teritoriul. Numai că acum, țările europene nu prea au de unde să ia muniția promisă.

Liderii Uniunii Europene anunțau, la începutul anului, că vor furniza Ucrainei un milion de proiectile pentru artileria de pe front. Livrarea trebuia terminată până în primăvara anului viitor, ceea ce ar fi echivalat cu o creștere serioasă a producției comunitare în domeniu. Între timp, Europa și-a dat seama că producția de muniție de artilerie este satisfăcătoare, dar o parte pleacă în alte țări.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: Țineți cont că industria europeană de apărare exportă foarte mult. Aproximativ 40 % din producție este exportată în țări terțe. Deci, nu există o lipsă de capacitate de producție. Este faptul că (n.red: producătorii) își trimit produsele pe o altă piață. Poate că ceea ce trebuie să facem este să încercăm să mutăm această producție spre prioritatea noastră, care este Ucraina.”

UE a livrat Kievului în jur de 300.000 de obuze

Declarația a fost făcută la începutul unei reuniuni la nivel înalt a Uniunii, la care una din cele mai importante teme este ajutorul militar pentru Ucraina. Potrivit unui oficial de la Bruxelles, până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze. Adică mult sub valoarea promisă.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: ”Nu am promis un milion (n.red.: muniție pentru artilerie), nu în mod deliberat. Întrebarea corectă ar fi dacă un milion a fost vreodată realist. Au fost voci care au spus -atenție, un milion este ușor de decis și banii există, dar producția trebuie să fie și ea pe măsură. Din păcate, vocile care avertizau au acum dreptate. Am adus o contribuție majoră prin acordurile cadru și vom continua să facem acest lucru. Suntem în discuții cu industria de armament. Producția trebuie intensificată și accelerată. Aceasta este nevoia momentului. Ținta de un milion de proiectile nu va fi atinsă, asta trebuie să presupunem.”

Cât privește ajutorul pe termen lung pentru Ucraina, pare improbabil ca planurile vizând suma de 20 miliarde de euro până în 2027 să primească susţinerea unanimă necesară. În consecință, șeful diplomației europene anunță că va prezenta în decembrie o nouă propunere de angajamente de securitate şi ajutor militar pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE