Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldatul american care a trecut granița în Coreea de Nord urma să fie sancționat disciplinar

Comandamentul ONU a anunțat că un cetățean american a trecut granița din Coreea de Sud în Coreea de Nord.

18/07/2023 , 21:12

Cine este militarul american care a trecut frontiera în Coreea de Nord

Soldatul american a trecut granița în Coreea de Nord în condițiile în care urma să fie sancționat disciplinar. Bărbatul s-ar aflat în custodia autorităților nord-coreene, au precizat oficiali americani, pentru agenția Reuters, citată de Agerpres.

Colonelul Isaac Taylor, un purtător de cuvânt al Forţelor Armate americane în Coreea de Sud, a afirmat că un soldat american care se afla într-un tur în zona de securitate comună (Zona demilitarizată, DMZ) între cele două Corei ”a trecut în mod intenţionat şi fără autorizaţie Linia de demarcaţie militară în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)”.

”Credem că se află acum în custodia RPDC şi lucrăm împreună că omologii noştri din KPA (Armata Poporului a Coreei de Nord, n.red) pentru a rezolva incidentul', a menționat Taylor.

Agenția Reuters a precizat că, deocamdată, nu a putut verifica identitatea persoanei. În schimb, doi oficiali americani au menționat că soldatul urma să fie sancționat disciplinar.

Soldatul american a fost identificat ca Travis King, a relatat cotidianul sud-coreean Dong-a Ilbo, care cita Armata sud-coreeană. Ulterior, publicația i-a șters numele.

Soldatul era escortat înapoi în Statele Unite din motive disciplinare, însă după ce a trecut prin securitatea aeroportului, a reușit cumva să se întoarcă și să se alăture turului de la frontieră.

Un martor care făcea parte din grupul de vizitatori a afirmat pentru postul CBS News că soldarul a fost văzut în timp ce ”fuge printre nişte clădiri”, într-un moment de confuzie în rândul personalului militar.

”Am crezut la început că era o glumă proastă, dar, când nu s-a mai întors, mi-am dat seama că nu a fost o glumă, şi atunci toată lumea a reacţionat şi lucrurile au luat-o razna', a povestit martorul.

18/07/2023 , 19:08

Noi detalii despre cetățeanul american care a trecut granița în Coreea de Nord

Cetățeanul american care a trecut granița din Coreea de Sud în Coreea de Nord ”în mod intenționat și fără autorizație” este militar, au anunțat marți oficiali americani, citați de AP. Astfel, el devine astfel primul american reținut de autoritățile de la Phenian în aproape cinci ani, pe fondul intensificării tensiunilor privind programul nuclear nord-coreean, relatează AP.

Deocamdată, nu au făcute publice informații privind motivul și modul în care soldatul a trecut granița sau dacă se afla în misiune.

Comandamentul ONU condus de americani, care supraveghează zona, a anunțat că americanul reținut vizita o localitatea Panmunjom, de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Armata americană din Coreea de Sud a precizat că soldatul a trecut "în mod intenționat și fără autorizație" linia de demarcație militară în Coreea de Nord.

Bărbatul s-ar afla în custodia autorităților nord-coreene, iar reprezentanții Comandamentului ONU poartă discuții cu oficialii de la Phenian în legătură cu acest caz. Presa de stat din Coreea de Nord nu a relatat despre incident.

Potrivit AP, cazurile de dezertare a americanilor sau sud-coreenilor în Coreea de Nord sunt rare. În schimb, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a evita represiunea politică și dificultățile economice de la sfârșitul Războiului Coreean din perioada 1950-1953.

Organismul, care încearcă să asigure securitatea în Peninsula Coreeană, a transmis marți pe Twitter că cetățeanul american se afla într-un tur într-un sat de frontieră coreean și a trecut granița în Nord fără autorizație, potrivit Associated Press.

Acesta spune că el se află în prezent în custodia Coreei de Nord și că Comandamentul ONU colaborează cu omologii săi nord-coreeni pentru a rezolva incidentul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE