Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bărbat din Germania care a primit 217 doze de vaccin antiCOVID. Experții spun că nu s-a produs "niciun efect secundar notabil”

Un bărbat din Germania care a primit 217 doze de vaccin împotriva COVID-19, în ultimele 29 de luni, nu ar fi prezentat niciun efect secundar, au declarat cercetătorii.

Bărbatul, în vârstă de 62 de ani, din Magdeburg, Germania, nu a prezentat niciun semn că ar fi fost infectat cu virusul care provoacă COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg au declarat că bărbatul a primit numărul mare de vaccinuri "în mod deliberat și din motive private".

Aceștia l-au contactat pe bărbat după ce au auzit despre el dintr-un ziar și l-au întrebat dacă pot efectua teste pentru a examina răspunsul organismului său la multiplele vaccinuri COVID-19, potrivit Euronews Health.

Ei și-au publicat concluziile în revista Lancet Infectious Diseases în această săptămână.

"Cazul nostru de testare a fost vaccinat cu un total de opt vaccinuri diferite, inclusiv cu diferite vaccinuri cu ARNm disponibile. Observarea faptului că nu au fost declanșate efecte secundare notabile în ciuda acestei hipervaccinări extraordinare indică faptul că medicamentele au un grad bun de tolerabilitate", a declarat Dr. Kilian Schober, de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg, într-un comunicat.

Nu există semne de compromitere a sistemului imunitar

Echipa a constatat că bărbatul avea niveluri mai ridicate de celule imunitare și anticorpi împotriva coronavirusului decât persoanele din grupul de control care primiseră trei doze de vaccin.

În rest, "hipervaccinarea" nu a dus la compromiterea sistemului imunitar sau la efecte adverse ale bărbatului.

Cercetătorii au avertizat că studiul a analizat doar un singur caz și că nu pot trage concluzii generale pentru public.

"Cercetările actuale indică faptul că o vaccinare în trei doze, cuplată cu vaccinuri suplimentare regulate pentru grupurile vulnerabile, rămâne abordarea favorizată. Nu există niciun indiciu că sunt necesare mai multe vaccinuri", a declarat Schober.

"Este important de menționat că nu susținem hipervaccinarea ca strategie pentru a spori imunitatea adaptivă", au adăugat autorii în concluzie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE