Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Cinci morți, după coliziunea a două avioane pe aeroportul Haneda din Tokyo

Un avion al Japan Airlines a fost cuprins de flăcări pe aeroportul Haneda din Tokyo, marți, după coliziunea cu o aeronavă a Pazei de Coastă, scrie Reuters.

  • Sumar:
    Avionul Japan Airlines avea la bord 379 de pasageri și echipaj. Toți au fost evacuați în siguranță.
  • Avionul a luat foc după ce s-a ciocnit cu o aeronavă a Pazei de Coastă.
  • Cinci din cei șase membri ai echipajului Gărzii de Coastă au fost uciși.
  • Avionul Gărzii de Coastă urma să livreze ajutoare în zona cutremurului care a lovit Japonia pe 1 ianuarie.
02/01/2024 , 14:58

Mărturiile specialiștilor după accidentul aviatic din Japonia

Mai mulți specialiști au fost consultați pentru a comenta pe marginea acestui accident.

"Tocmai am fost martorii unui miracol. E incredibil cum au putut să scoată toți pasagerii din acel avion", a spus un fost pilot pe un avion comercial, citat de Sky News.

"Japonia deține un record fenomenal în ceea ce privește siguranța în transporturi. Evacuarea a avut succes și reamintește cât de mult s-a investit în pregătirea echipajului. Ei pun accent pe siguranță. Membrii echipajului sunt ultimii oameni care au ieșit din avion și au făcut o treabă incredibilă", a declarat profesorul Graham Braithwaite, de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, citat de BBC.

02/01/2024 , 14:03

Cinci persoane au murit

Cinci dintre cei șase membri ai echipajului avionului gărzii de coastă au murit, a anunțat postul public de televiziune NHK, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al gărzii de coastă a declarat anterior că cinci dintre membrii echipajului sunt de negăsit, dar că a scăpat căpitanul.

Paza de coastă a precizat că în coliziune a fost implicat unul dintre avioanele sale care se îndrepta spre aeroportul Niigata, pe coasta de vest a țării, pentru a livra ajutoare celor afectați de cutremurul de 7,6 care a lovit Japonia pe 1 ianuarie.

02/01/2024 , 13:26

Cinci persoane sunt date dispărute

Toţi cei 367 de pasageri şi 12 membri ai echipajului avionului de linie au fost evacuaţi, potrivit NHK. Printre pasageri se aflau opt copii, potrivit agenţiei japoneze de ştiri Kyodo, scrie Agerpres.

În schimb, cinci dintre cele şase persoane care se aflau la bordul celuilalt avion implicat în accident, o aeronavă a Gărzii de Coastă japoneze, sunt date dispărute, potrivit NHK. A şasea persoană a reuşit să părăsească aeronava.

Imaginile filmate la ora locală 17:47 (0847 GMT) au arătat avionul Japan Airlines rulând pe pistă înainte de declanşarea unei mari explozii, care a lăsat avionul în flăcări.

Conform mai multor mass-media locale, a fost vorba despre avionul JAL 5016, un Airbus A50-900 care venea de pe Aeroportul Shin-Chitose de lângă Sapporo (nordul Japoniei) şi care s-a ciocnit cu o aeronavă a Gărzii de Coastă japoneze.

"Nu este clar dacă a existat o coliziune sau nu. Dar ceea ce este sigur este că avionul nostru este implicat", a declarat pentru AFP un oficial al Gărzii de Coastă de pe Aeroportul Haneda din Tokyo.

Japan Airlines a transmis că avionul său a lovit cealaltă aeronavă la scurt timp după aterizare, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo, adăugând că Ministerul Transporturilor din Japonia investighează accidentul.

Pe pistă au fost împrăştiate resturi şi peste 70 de maşini de pompieri au fost desfăşurate la faţa locului, potrivit NHK.

Tokyo-Haneda este unul dintre cele două aeroporturi internaţionale din capitala japoneză şi unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Știrea inițială:

Imaginile difuzate de postul public de televiziune NHK au arătat cum aeronava a izbucnit în flăcări în timp ce se afla pe pistă. Echipele de pompieri se luptă să stingă focul.

Paza de coastă a declarat că investighează posibilitatea ca unul dintre avioanele sale să se fi ciocnit cu avionul de pasageri.

Un purtător de cuvânt al Japan Airlines a declarat că aeronava a decolat de pe aeroportul Shin-Chitose din Hokkaido.

Accidentele în care sunt implicate avioane de linie sunt extrem de rare în Japonia. Cel mai grav dintre acestea a avut loc în 1985, când un avion Japan Airlines s-a prăbuşit între Tokyo şi Osaka, omorând 520 de persoane, unul dintre cele mai grave dezastre aeriene din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE