Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Cutremur de 7,6 grade în Japonia: Peste 200 de morți, potrivit unui nou bilanț oficial

Un cutremur de 7,6 grade pe Richter s-a produs în Japonia, pe 1 ianuarie 2024. Sunt peste 200 de morți, potrivit unui nou bilanț oficial.

Sumar:

  • Peste 200 de oameni au murit în urma cutremurului de 7,6 din Japonia, potrivit ultimelor date.
  • Japonia a fost lovită de 50 de cutremure în primele cinci ore. Șase noi cutremure au avut loc marți, 2 ianuarie.
  • Mii de salvatori au fost mobilizați pentru a lua parte la operațiunile de salvare.
  • Premierul Fumio Kishida a anunțat și că nu au fost semnalate anomalii la centralele nucleare din Ishikawa şi din prefecturile apropiate Niigata şi Fukui.
09/01/2024 , 10:22

Seism de 7,6 grade în Japonia: Peste 200 de morți, potrivit unui nou bilanț oficial

Seismul care s-a produs pe 1 ianuarie în centrul Japoniei a făcut 202 victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat marţi de autorităţile din departamentul Ishikawa, unde a avut loc această catastrofă, informează AFP.

În acelaşi timp, numărul persoanelor care încă nu au fost găsite de autorităţile nipone a scăzut la 102, faţă de 120 conform bilanţului precedent.

Totodată, mai mult de 3.000 de locuitori din peninsulă sunt încă izolaţi de restul lumii în aşteptarea ajutoarelor, care sunt încetinite de ploi şi zăpadă, precum şi de blocarea persistentă a drumurilor din cauza alunecărilor de teren.

Cutremurul din 1 ianuarie reprezintă cea mai gravă catastrofă naturală din Japonia, potrivit Agerpres.

03/01/2024 , 08:17

Peste 60 de morți după cutremurul de 7,6

În Japonia, numărul celor uciși în cutremurul cu magnitudine de 7,6 continuă să crească de la oră la oră și a trecut de 60. Aproximativ 200 de seisme au fost detectate de la primul cutremur de acum două zile și până în prezent, iar potrivit Agenției nipone de meteorologie sunt așteptate, în continuare, alte replici puternice, în zilele următoare.

Operațiunile de salvare sunt în plină desfășurare, iar autoritățile spun că multe persoane sunt în continuare blocate sub miile de case distruse de cutremure.

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că magnitudinea cutremurului de 7,6 este cea mai mare înregistrată vreodată în Peninsula Noto din nord. Premierul Fumio Kishida a spus că sunt numeroase victime și pagube materiale semnificative și că echipele de salvare sunt mobilizate pentru a descoperi persoanele prinse sub dărâmături.

02/01/2024 , 18:25

Japonia: 55 de persoane au murit în cutremurul de 7,6

În Japonia, numărul celor uciși în cutremurul de 7,6 continuă să crească de la oră la oră și a ajuns la 55.

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, în timp ce șase noi cutremure puternice au fost resimţite de dimineață, potrivit agenţiei nipone de meteorologie.

Sunt multe clădiri prăbuşite şi pagube materiale, a spus premierul nipon, cel care a anunțat totodată că nu mai există, însă, risc de tsunami.

02/01/2024 , 10:36

Bilanțul morților a ajuns la 48 de persoane

Cel puțin 48 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a lovit Japonia în ziua de Anul Nou, scrie Reuters.

Echipele de salvare se străduiesc să ajungă în zonele izolate unde clădirile au fost dărâmate, drumurile distruse și zeci de mii de locuințe au rămas fără curent electric.

Un echipaj de salvare format din 3.000 de militari, pompieri și ofițeri de poliție din întreaga țară a fost trimis la locul cutremurului din peninsula Noto, în prefectura Ishikawa.

"Căutarea și salvarea celor afectați de cutremur este o bătălie contra cronometru", a declarat premierul Fumio Kishida în timpul unei reuniuni de urgență de marți, îmbrăcând o ținută albastră purtată de obicei de oficiali în timpul operațiunilor de ajutorare în caz de dezastru.

02/01/2024 , 08:30

30 de persoane au murit în urma cutremurului de 7,6 grade

Continuă operațiunile de salvare a victimelor cutremurului de 7,6 pe Richter însoțit de peste 100 de replici, ce a lovit Japonia, în prima zi a anului. Bilanțul victimelor arată până acum cel puțin 30 de morți.

Şase noi cutremure puternice au fost resimţite în această dimineață, potrivit agenţiei japoneze de meteorologie. Sunt multe clădiri prăbușite şi pagube materiale, a spus premierul nipon care a anunțat totodată că nu mai există risc de tsunami.

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că magnitudinea cutremurului de 7,6 este cea mai mare înregistrată vreodată în Peninsula Noto din nord. Premierul Fumio Kishida a spus că sunt numeroase victime și pagube materiale semnificative și că echipele de salvare sunt mobilizate pentru a descoperi persoanele prinse sub dărâmături.

Nu sunt anomalii la centralele nucleare

Premierul nipon a anunțat și că nu au fost semnalate anomalii la centralele nucleare din Ishikawa şi din prefecturile apropiate Niigata şi Fukui.

Mai multe autostrăzi au fost închise circulației în zona centrală a Japoniei, afectată luni de cutremurul principal, urmat de o serie de replici, potrivit unui operator de autostrăzi din regiune.

Circulaţia trenurilor de mare viteză între Tokyo şi departamentul Ishikawa, unde au avut loc cutremurele, a fost suspendată, iar  Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor de luni către regiunile Niigata şi Ishikawa din zona seismică.

Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, situată pe coasta opusă, la aproximativ 500 de kilometri distanță.

În Japonia, seismele sunt frecvente, dar cea mai mare tragedie din istoria recentă a fost în 2011, când un cutremur puternic şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei. 20.000 de oameni au murit atunci, multe orașe au fost devastate și un accident nuclear a avut loc la centrala nucleară Fukushima.

01/01/2024 , 18:10

Două posibile decese în prefectura Ishikawa după cutremurul major de 7,6 grade

Două persoane ar fi decedat în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6 care s-a produs luni în prefectura Ishikawa din centrul Japoniei, a anunţat poliţia, transmite agenţia Kyodo, citată de Agerpres.

Cele două persoane au fost găsite fără semne vitale în oraşul Nanao din Peninsula Noto unde a fost localizat epicentrul seismului.

Există, de asemenea, rapoarte referitoare la o clădire şi mai multe case care s-au prăbuşit în oraşul Wajima situat în apropiere, pe Peninsula Noto, au indicat guvernele locale şi pompierii. Guvernul central a confirmat separat şase cazuri de persoane prinse sub dărâmături după prăbuşirea mai multor locuinţe din Wajima.

Numeroase replici au urmat după seism, iar JMA a emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata şi Toyama. Rusia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au emis la rândul lor avertizări de tsunami.

01/01/2024 , 15:14

50 de cutremure în Japonia, în cinci ore

În interval de cinci ore, au avut loc în jur de 50 de cutremure, conform autorităților nipone. Cel mai mic a avut magnitudinea de 3,4, iar cel mai mare a avut 7,6, a avut loc la ora 09:21 GMT și s-a produs în zona central-nordică a Japoniei. Inițial, au fost emise alerte de tsunami, din cauza valurilor care puteau atinge și cinci metri. Între tmp, autoritățile au precizat că valurile ar urma să nu depășească trei metri.

Momentul seismului de 7,6 grade a fost surprins de camerele de supraveghere.

În martie 2011, Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai mari cutremure din istorie, care a avut o magnitudine de 9,1 grade. Acum, oficialii japonezi spun că această alertă de tsumani este prima majoră după cea din 2011. Autoritățile au atras atenția că este posibil să aibă loc și alinecări de teren în unele zone, sau chiar incendii.

Un tsunami a ajuns dela pe coastele Coreei de Sud, dar a fost destul de mic, însă valurile pot continua și timp de 24 de ore și chiar pot crește în amplitudine. În Coreea de Nord, valurile de tsunami ar putea depăși însă 2 metri în orele următore.

Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei.

01/01/2024 , 11:12

Cea mai mare replică: 5,7

Valuri de cinci metri au lovit regiunea Ishikawa. Populația a fost avertizată să părăsească toate zonele de coastă, în urma alertei de tsunami.

În urma cutremurului masiv, au fost înregistrate mai multe replici. Cea mai mare a avut o magnitudine de 5,7.

În plus, autoritățile din Coreea de Sud dar și din insula Sahalin din Rusia au avertizat că nivelul mării a crescut în urma cutremurului din Japonia și că valuri de până la un metru pot lovi, în orele următoare, aceste regiuni.

Peste 30.000 de case au rămas fără curent electric, anunță compania de electricitate, însă, autoritățile nipone spun că au întrerupt activitatea la unele centrale nucleare de teama unei catastrofe.

Premierul Japoniei a declarat că autoritățile sunt în alertă maximă pentru a pune populația la adăpost, în timp ce televiziunea publică le-a cerut oamenilor, prin mesaje afișate pe ecran și să se autoevacueze imediat . Deocamdată nu sunt informații despre eventuale victime.

În 2011, Japonia a mai trecut printr-un cutremur devastator de 9,1 grade care a distrus orașe și a declanșat scurgeri la centrala de la Fukushima.

Știrea inițială:

Japonia a emis luni mai multe alerte de tsunami după ce o serie de cutremure puternice au zguduit zonele vestice ale țării.

Agenția japoneză de metrologie a raportat un cutremur care a lovit prefecturile Ishikawa, Niigata și Toyama. Unul dintre cutremure a avut o magnitudine preliminară de 7,4, potrivit Associated Press.

Televiziunea publică japoneză, NHK TV, a avertizat că valurile ar putea ajunge până la 5 metri înălțime și a îndemnat populația să se adăpostească cât mai repede.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE