Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimele repetiții pentru parada de 1 decembrie. Peste 2.400 de militari români și 250 de militari străini participă la defilare

Repetiții pentru parada de 1 decembrie. Peste 2.400 de militari români, pompieri, polițiști și alți lucrători din sistemul de apărare de la  pun la punct ultimele detalii pentru ca defilarea să meargă... șnur. Alături de ei sunt câteva sute de militari din state aliate sau partenere. Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit și surprize pentru românii care vor merge la Arcul de Triumf să vadă parada. 

De câteva zile, militarii care vor defila pe sub Arcul de Triumf de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, au început antrenamentele în Poligonul Ghencea. Anul acesta vor participa la parada națională cu 1000 de militari mai mulți ca anul trecut. Aceștia fac ultimele repetiții. 

Ciprian Marin, comandantul paradei, șeful Forțelor Terestre: ”Sunt multumit de antrenamentele pe care le-am văzut. Cuvantul-cheie în cazul unei parade este sincronizarea și aș vrea să spun ca actul de comanda este același și dacă ai 2.000 de oameni subordonați și dacă ai cinci oameni. Toți ne intalnim aici, ne unim eforturile de a ne arăta respectul fata de istorie si fata de romani.” 

Alexandru Brătescu, student, Academia Forțelor Aeriene: ”Mă simt onorat în momentul în care trec prin fața tribunei, pentru că încununează toate eforturile pe care le-am depus în timpul anului de instrucție.” 

Marian Ilie, sublocotenent inginer, Regimentul 74 Patriot: ”Particip la defilări încă din 2017. Emoții, ca de fiecare dată. Chiar dacă sunt obișnuit și cu colegii mei și cu tehnica, atat cea din dotarea armatei României, cât și cea a aliaților noștri, de fiecare data emoțiile sunt și mai mari.” 

Peste 150 de vehicule blindate, mașini de luptă, lansatoare de rachete și autospeciale folosite de forțele de ordine vor trece pe sub Arcul de Triumf. În plus, 40 de aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor survola monumentul de 1 decembrie. Sunt și echipamente noi care participă la defilare. 

Ciprian Marin, comandantul paradei, șeful Forțelor Terestre: ”Elementele de comanda-control de la sistemele de lansare HIMARS, echipamentele Patriot pe care le avem aici sunt din sistemele trei și patru care au venit anul acesta, avem pt prima oară în formație, pentru ca au venit de foarte scurt timp, radare de supraveghere terestra. De asemenea, autospeciale pt identificarea și neutralizarea dispozitivelor explozive.” 

Și de la Ministerul de Interne sunt mai multe autospeciale moderne, intrate recent în dotarea pompierilor, care vor defila la paradă pentru prima dată. 

Monica Dajbog, purtător de cuvânt, Ministerul de Interne: ”În premiera, la parada de 1 decembrie, dacă vremea ține cu noi, vor putea fi văzute celebrele elicoptere Black Hawk, precum și un avion pregătit pentru misiuni aeromedicale.” 

Alături de militarii români, vor fi și 250 de militari străini, din state aliate sau partenere. Aceștia fac parte din detașamentele dislocate în România pentru diferite misiuni de întărire a Flancului Estic. Pentru prima dată, vor participa la paradă militarii spanioli. În plus, aeronave de luptă ale Germaniei, Turciei și Țărilor de Jos, care sprijină Forțele Aeriene în supravegherea spațiului aerian românesc, vor survola Arcul de Triumf.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE