Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultima zi de inspecție Schengen în România. Care este subiectul discuțiilor de astăzi

Este ultima zi de inspecție Schengen în România. Inspectorii au ajuns în această dimineață în București, după ce luni au vizitat aeroportul din Timișoara. Scopul delegației Comisiei Europene este să verifice cum colaborează polițiștii români cu omologii lor din străinătate având în vedere că filtrele de la frontieră vor fi eliminate, dacă vom intra în Spațiul Schengen.

Raport preliminar care vizează România

Inspectorii vor discuta despre managementul frontierelor împreună cu șeful poliției de Frontieră, dar și cu polițiști de alte structuri din Ministerul de Interne. Oficialii Comisiei Europene vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, e posibil chiar și la o secție de poliție și la aeroportul Otopeni. Vizita se concentrează asupra cooperării polițienești, cooperare internațională pentru că va fi nevoie de legături mai strânse cu omologii polițiștilor români din străinătate.

Odată cu intrarea în Schengen va fi eliminat controlul la frontiera internă. Din România, inspectorii Schengen vor ajunge în Bulgaria, dar înainte de plecare vor scrie un raport preliminar care vizează România. Acest raport, potrivit ministrului de Interne Lucian Bode, va fi prezentat în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se întrunește la finalul acestei săptămâni.

Evaluarea care se face în aceste zile în România este extrem de importantă, având în vedere că la ultima întrunire din acest an a Consiliul JAI din decembrie este posibil să fie luată o hotărâre în favoarea României. Dacă se va întâmpla acest lucru, de la 1 ianuarie vom putea să circulăm fără controale la granița internă.         

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE