Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE pune capăt măsurilor de criză introduse pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei

Publicat de: Mirabela Vasile

Comisia Europeană a declarat, luni, că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor europene de energie electrică, potrivit Reuters.

La sfârșitul anului 2022, Uniunea Europeană cu 27 de membri se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre alocând atunci sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare și subvenții pentru a face față crizei.

"Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză", a precizat aceasta într-un comunicat, amintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice și reguli de stabilire a prețurilor cu amănuntul.

Statele UE au convenit să reducă cerearea de gaze cu 15% până în 2024

În ceea ce privește gazele naturale, țările Uniunii Europene au convenit la sfârșitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că prețurile energiei electrice au scăzut în prezent la mai puțin de 80 EUR/MWh, iar prețurile la gaze nu numai că au scăzut, dar s-au și stabilizat, în măsura în care vârfurile de preț la energie electrică observate de-a lungul anului 2022 sunt considerate "mai puțin probabile să apară în iarna următoare".

"Țările UE au raportat că au respectat, în linii mari, obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf - un pas important pentru atenuarea presiunii asupra prețurilor. "

De asemenea, Comisia a precizat că unele aspecte ale măsurilor de urgență au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în ceea ce privește proiectarea pieței energiei electrice.

Aceste propuneri au ca scop încercarea de a încerca să sporească utilizarea contractelor de energie electrică cu preț fix, de a proteja consumatorii de vârfurile de preț și de a accelera trecerea la energia regenerabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE