Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea să evacueze cea mai importantă mănăstire ortodoxă din țară, veche de o mie de ani. Călugării, acuzați de legături cu Rusia

Publicat de: Euronews

Călugării de la Pechersk Lavra sunt acuzați de guvernul de la Kiev de legături cu Rusia. Până anul trecut, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

Lăcașul ortodox, în traducere Mănăstirea Peșterilor, este atestat documentar în anul 1051 și este considerat cel mai important din țară. Aici funcționează o aripă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a funcționat sub autoritatea Patriarhului Kiril până în pragul verii lui 2022.

Mai-marii bisericii susțin, totuși, că au rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, după ce Kiril și-a manifestat susținerea pentru atacurile asupra Ucrainei.

În urmă cu aproape o săptămână, ministrul Culturii din Ucraina a anunțat că expiră acordul privind ocuparea lăcașului, proprietate de stat, fără taxă. Conform presei din Ucraina, călugării ar trebui să părăsească Pechersk Lavra până pe 29 martie.

Jurnaliștii au scris deja despre un mic exod dinspre mănăstire. În schimb, starețul Pavlo Lebid a anunțat ferm că nu există intenția de a abandona locul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a condamnat "decizia scandaloasă" și "atitudinea fără precedent" a Ucrainei împotriva comunității ortodoxe, conform euronews.com. În timp ce Patriarhul Kiril a făcut apel inclusiv la Secretarul General ONU Antonio Guterres, exprimându-și "profunda îngrijorare" vizavi de ultimatumul dat călugărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE