Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea să elibereze întreg teritoriul său, nu contează cât va dura, spune şeful diplomaţiei ucrainene

Contraofensiva dusă începând din iunie de armata Kievului are drept obiectiv eliberarea întregii Ucraine şi "nu contează cât timp va dura aceasta", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pentru AFP, citată de Agerpres.

"Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul frontierelor din 1991. Şi nu contează cât timp va dura aceasta", a declarat Kuleba miercuri, în cadrul unui interviu acordat AFP cu privire la contraofensiva istovitoare menită să elibereze zonele ocupate de Moscova, care controlează în prezent circa 18% din teritoriul ucrainean.

Frontierele din 1991 sunt cele ale Ucrainei independente de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Ucraină ce include Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.

"Atât timp cât poporul ucrainean împărtăşeşte acest obiectiv, guvernul ucrainean va avansa mână în mână cu poporul său", a subliniat Kuleba, admiţând totodată că "Ucraina plăteşte cel mai mare preţ", într-un conflict ce a zguduit numeroase regiuni ale acestei ţări ce se învecinează cu Uniunea Europeană.

Kuleba: În Ucraina, "suntem cu toţii obosiţi"

"Eu sunt obosit şi voi sunteţi obosiţi. Suntem cu toţii oameni. Însă mizele sunt prea ridicate pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre", a spus ministrul ucrainean.

În acest context, atât timp cât încă nu a învins forţele ruse, Ucraina transmite că va avea nevoie de mai multe arme din partea aliaţilor occidentali, a spus Kuleba.

Lansată la începutul lui iunie, contraofensiva ucraineană a permis eliberarea câtorva mici localităţi, însă ea se loveşte de trupele ruse repoziţionate în spatele unor linii defensive solide, formate în special din tranşee şi câmpuri minate.

După cum recunosc liderii de la Kiev, armata ucraineană înaintează într-un ritm mai puţin susţinut decât era de aşteptat.

Întrebat dacă există o eventuală presiune din partea aliaţilor săi occidentali pentru ca forţele Kievului să-şi accelereze contraofensiva, Dmitro Kuleba a răspuns: "Nu simţim o astfel de presiune".

"Există o creştere a vocilor unor comentatori şi experţi în spaţiul public. Aceasta există, însă ele vor dispărea după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau estul" ţării, a declarat Kuleba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE