Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se pregătește de reuniunea internațională a Platformei Crimeea

Cu câteva ore înainte de Ziua Națională a Ucrainei, începe reuniunea internațională a Platformei Crimeea – o inițiativă a oficialilor de la Kiev, cu scopul de eliberare a peninsulei ocupate de Rusia în 2014. O primă reuniune a Platformei Crimeea a avut loc în 2021, cu participarea oficialilor câtorva zeci de țări.

Aproximativ 60 de țări și organizații internaționale – aproape 40 la nivel de președinți și premieri – și-au confirmat participarea la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea de anul acesta, informează Ukrinform.

"Am primit confirmarea din partea unor noi țări și organizații internaționale. Nivelul participanților va fi, de asemenea, mai ridicat. Anul trecut, din cele 46 de delegații, 15 au fost reprezentate la nivel de șefi de stat, guverne și parlamente, iar alte trei la nivel de șefi de instituții internaționale. Până în prezent, aproximativ 60 de țări și organizații internaționale și-au confirmat deja participarea la cel de-al doilea summit al Platformei internaționale pentru Crimeea, dintre care aproximativ 40 la nivel de președinți și prim-miniștri. Nu voi dezvălui toate detaliile pentru a nu-i ușura sarcina inamicului nostru. Veți vedea totul mâine", a declarat ieri ministrul ucrainean al Afacerilor Externe Dmytro Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

Inițiativa are rolul de a elibera Crimeea de ocupația rusă

Anul trecut, cei 46 de șefi de stat, premieri, miniștri de externe și lideri ai organizațiilor internaționale s-au reunit într-o videoconferință și au adoptat o declarație prin care au condamnat ocuparea Peninsulei Crimeea, cerând eliberarea acesteia și întoarcerea către Ucraina.

De la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, a declarat că reuniunea este un eveniment anti-rusesc și că oamenii din Crimeea au ales prin referendum să se alipească Rusiei.

Cea de-a doua întrunire a inițiativei va avea loc în format virtual. La aceasta va participa și premierul României, Nicolae Ciucă. La eveniment va fi prezent și președintele Poloniei, Andrzej Duda, care se află la Kiev într-o vizită oficială.

Rusia este interesată de Crimeea pentru că peninsula, prin portul Sevastopol, controlează traficul maritim în zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE