Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se pregătește de negocieri pentru pace în Malta. Rusia continuă bombardamentele în Harkov

Ucraina se pregătește pentru noi negocieri privind o formulă de pace, care vor avea loc în Malta, la sfârșitul săptămânii.

Anunțul a fost făcut de președintele Volodimir Zelenski, în urma unei discuții telefonice cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Pregătim în mod activ o nouă întâlnire pe tema formulei de pace. Întâlnirea este programată pentru săptămâna viitoare și va avea loc în Malta. Vor fi reprezentate state importante ale lumii. Lista participanților crește în fiecare zi, sunt așteptați peste 50 de participanți. Președintele Erdogan a confirmat că Turcia va lua parte la reuniune."

Bombardament în Harkov

Atacurile Rusiei au continuat în weekend. Șase oameni au murit, iar 16 au fost răniți în timpul unui bombardament asupra orașului Harkov. O rachetă a lovit un terminal al unei companii de curierat și poștă, unde se aflau mai mulți angajați.

Președintele ucrainian, Volodimir Zelenski, care a publicat înregistrări video din Harkov, a condamnat atacul și a cerut creșterea presiunilor asupra Rusiei, pe care a numit-o "stat terorist". În total, au fost lansate rachete, drone kamikaze și tiruri de artilerie asupra a 100 de localități din șapte regiuni ucrainene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este nevoie de o creștere a presiunii asupra statului terorist. Trebuie să răspundem terorii rusești cu realizările noastre din prima linie în fiecare zi. Trebuie să consolidăm și mai mult unitatea globală în lupta împotriva terorismului. Și facem acest lucru. Rusia nu va realiza nimic folosind terorismul și crimele."

Anul trecut, Kievul a prezentat un plan de pace în 10 puncte, care prevedea restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, crearea unui tribunal pentru crime de război, dar și garanții de securitate pentru Ucraina.

Mai multe țări au anunțat că susțin planul Kievului pentru pace. Moscova, pe de altă parte, spune că este pregătită pentru negocieri, dar insistă ca Kievul să renunțe la teritoriile ocupate de armata rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE