Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina poate exporta 3 milioane de tone de cereale în septembrie

Ucraina poate exporta 3 milioane de tone de cereale prin porturile sale în septembrie și ar putea exporta 4 milioane de tone lunar în viitor, a declarat marți vice-ministrul Infrastructurii din Ucraina, Iuriy Vaskov, potrivit Reuters.

Ucraina a primit cereri pentru a permite unui număr de 30 de nave să ajungă în porturile sale în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, spune oficialul.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbușit de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră. În iulie însă, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate în cadrul unui acord între Moscova și Kiev care a făcut posibil transportul a sute de mii de tone de cereale ucrainene către statele care depind de aceasta.

Până în prezent, 16 vapoare au părăsit Ucraina, în baza acordului din 22 iulie dintre Moscova și Kiev.

Săptămâna aceasta, Cargoul Brave Commander, sub pavilionul Națiunilor Unite, este așteptat să plece din portul ucrainean Pivdennyi către Africa, cu o încărcătură de peste 23.000 de tone de grâu, informează un oficial al ONU, citat de Reuters.

Sistarea livrărilor de cereale ucrainene ar fi putut conduce la o gravă penurie alimentară și chiar la izbucnirea unor epidemii de foamete în unele părți ale lumii.

Ucraina mai are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale pe stoc de la recolta de anul trecut, în timp ce recolta de grâu din acest an este estimată, de asemenea, la 20 de milioane de tone.

Ca parte a acordului ONU, toate navele sunt inspectate la Istanbul de către Centrul Comun de Coordonare, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE