Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Prima navă cu cereale pentru Africa se pregătește să părăsească portul din Pivdennyi

Cargoul Brave Commander, sub pavilionul Națiunilor Unite, se va îndrepta curând către Africa, după încărcarea a peste 23.000 de tone de grâu în portul ucrainean Pivdennyi, informează un oficial al ONU, citat de Reuters.

Aceasta este prima navă care transportă cereale din Ucraina către Africa de la debutul războiului, în cadrul Inițiativei pentru Marea Neagră.

Nava acostată acum în portul Pivdennyi, în apropierea Odesei, va transporta grânele prin coridorul din Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia la finele lunii iulie.

Transportul a fost finanțat cu donații din Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, dar și prin alți donatori privați.

În urma acordului încheiat în iulie cu Rusia pentru exporturile de cereale, până în prezent, 16 nave au transportat alimente către zonele care depind de grânele din Ucraina, după un blocaj al porturilor ucrainene ce a durat 5 luni.

Sistarea livrărilor de cereale ucrainene ar fi putut conduce la o gravă penurie alimentară și chiar la izbucnirea unor epidemii de foamete în unele părți ale lumii.

Ucraina mai are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale pe stoc de la recolta de anul trecut, în timp ce recolta de grâu din acest an este estimată, de asemenea, la 20 de milioane de tone.

Ca parte a acordului ONU, toate navele sunt inspectate la Istanbul de către Centrul Comun de Coordonare, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE