Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ucraina marchează 10 ani de la EuroMaidan. Volodimir Zelenski: ”Prima victorie în războiul de astăzi a avut loc atunci”

Publicat de: Euronews

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi că revoluţia istorică proeuropeană din Piaţa Maidan din Kiev, din urmă cu 10 ani, a constituit ''prima victorie'' în războiul contra invadatorului rus, relatează AFP şi DPA.

''Prima victorie în războiul de astăzi a avut loc atunci. Victoria contra indiferenţei, victoria curajului. Victoria Revoluţiei demnităţii'', a declarat Zelenski cu ocazia celei de-a 10-a aniversări de la debutul mişcării ce a condus la prăbuşirea regimului prorus de la acea vreme, în pofida încercării de reprimare violentă a protestelor.

''În urmă cu zece ani, ucrainenii au lansat prima lor contraofensivă împotriva arbitrariului şi tentativelor de a ne priva de viitorul nostru european'', a adăugat el, într-un discurs rostit în Piaţa Europei din centrul Kievului.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, ''un nou ciclu al istoriei Ucrainei este în curs de formare''. ''Generaţiei noastre îi revine să decidă direcţia în care o va lua, ceea ce va fi scris în cărţile noastre de istorie: 'Ei au luptat, dar eu eşuat' sau 'Ei s-au bătut şi au câştigat'?'', a adăugat şeful statului ucrainean.

Acesta a lansat un apel la unitate adresat tuturor ucrainenilor şi i-a avertizat pe aliaţii occidentali în legătură cu pericolul oricărui compromis cu Rusia: ''Dacă lumea civilizată încearcă să caute compromisuri cu teroriştii şi să le facă concesii tiranilor, vom pierde cu toţi''.

'Revoluţia EuroMaidan' a fost declanşată de refuzul preşedintelui prorus de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a semna un acord de apropiere între Kiev şi Uniunea Europeană.

În februarie 2014, mişcarea s-a încheiat prin fuga lui Ianukovici în Rusia, după o reprimare sângeroasă soldată cu moartea a aproximativ 100 de manifestanţi şi 20 de poliţişti.

Ulterior, Rusia a lansat procesul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea şi a orchestrat un conflict separatist în estul Ucrainei, înainte de a invada în cele din urmă această ţară în februarie 2022.

Moscova: Revoluţia din Piaţa Maidan, o lovitură de stat organizată de către Occident

Moscova susţine că revoluţia din Piaţa Maidan a fost o lovitură de stat organizată de către Occident pentru a slăbi Rusia şi nu o mişcare populară contra corupţiei şi orientării proruse a regimului de la Kiev de la acea vreme.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reluat aceste acuzaţii marţi şi a insistat pe faptul că Rusia îşi va continua ''operaţiunea militară specială'' - expresie folosită a Moscova pentru a se referi la invadarea Ucrainei - şi ''îşi va atinge obiectivele''.

Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderarea la UE în 2022, la câteva luni după începerea invaziei ruse. În noiembrie, Comisia Europeană a dat undă verde deschiderii oficiale a negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE